Diabetes

Diabetes is een aandoening die voor veel klachten kan zorgen. De zenuwen kunnen uitvallen of beschadigen waardoor gevoel verdwijnt. Ook kunnen infecties of moeilijk te genezen wondjes ontstaan. Allemaal vervelend, maar wat doen wij om u te helpen?

Wat is het?

Diabetes mellitus is een stoornis in de stofwisseling als gevolg van een tekort aan (goedwerkende) insuline. Deze aandoening komt voor bij zowel jong als oud.

 

Ontstaan

Diabetes mellitus kan ontstaan ten gevolge van diverse oorzaken. Naarmate men langer aan diabetes mellitus lijdt, kunnen verschillende complicaties optreden, waaronder in de voeten/benen.

 

Symptomen

Het ziekteverloop van diabetes mellitus is bij iedereen anders. Toch zijn er verschijnselen aan de voeten die bij veel diabetespatiënten voorkomen:

Neuropathie: neuropathie (NP) is een beschadiging van de zenuwen. Als de zenuwen beschadigen, kan er ongemerkt een verminderd gevoel ontstaan. U voelt bijvoorbeeld een te warm voetenbad, door de zon verhitte tegels of zand, steentjes in uw schoen of drukplekjes niet meer. Hierdoor kunnen (zelfs onder eelt!) ongemerkt wondjes ontstaan die moeilijk genezen.

Standsafwijkingen: wanneer bepaalde zenuwen uitvallen, gaan kleine voetspieren slecht werken. Overheersing van de onderbeenspieren kunnen dan leiden tot standsveranderingen in de voet. Dit veroorzaakt drukplekken die kunnen leiden tot eelt, blaren en wonden.

 

Diabetes Mellitus

Verminderde doorbloeding: met diabetes heeft u een grote kans op een verminderde doorbloeding van en naar de voeten. Hierdoor ontstaat een verminderde toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de voet. De huid gaat daardoor sneller kapot en wondjes genezen langzaam of zelfs niet. Dit wordt perifeer arterieel vaatlijden (PAV) genoemd.

Ulceratie (zweervorming): ulceratie is veel voorkomend bij de diabetische voet. De wond (ulcus) ziet er vaak onschuldig uit, maar kan leiden tot ernstige infecties. Indien de voetinfectie zich uitbreidt, kan dit op langere termijn zelfs een amputatie tot gevolg hebben. Om dit te voorkomen moet de wond regelmatig gezien worden en nauwkeurig behandeld worden door de podotherapeut. Een diabetische wond ontstaat altijd door de combinatie van druk met wrijving. Vaak zijn slecht passende schoenen (door standsafwijking), maar ook te dikke naden van sokken de oorzaak.

Wat kan de podotherapeut doen?

Om het ontstaan van een ulcus te voorkomen is het belangrijk om regelmatig de voeten te laten controleren. Dit wordt voetscreening genoemd. De praktijkondersteuner van de huisarts, diabetesverpleegkundige of podotherapeut kunnen je voeten controleren. Hierbij wordt gelet op:

Inspectie: de huid wordt op temperatuur en druk- en eeltplekjes gecontroleerd. Bij een afwijkende stand of druk - en eeltplekken kan de podotherapeut adviseren en zo nodig behandelen. Ook kan de podotherapeut eventueel (preventieve) hulpmiddelen voor u vervaardigen.

Gevoel: met een stemvork en een monofi lament (een soort kunststof draadje) wordt het gevoel in uw voeten onderzocht. Zo wordt bepaald of het gevoel is verminderd.

Doorbloeding: de slagaders in de benen/voeten worden gecontroleerd op een goede doorbloeding

 

Voetverzorgingstips

•Inspecteer uw voeten iedere dag op rode plekjes, blaartjes, kloofjes of wondjes. Wanneer een wondje niet binnen zeven dagen geneest, raadpleeg dan de huisarts of podotherapeut.

•Was uw voeten iedere dag met een milde zeep en droog ze goed af, ook tussen de tenen.

•Smeer uw voeten iedere avond in met crème om uitdroging van de huid te voorkomen.

•Voel altijd, voordat u uw schoenen aantrekt, of er geen steentjes in uw schoenen zitten: dit om te voorkomen dat u wondjes oploopt.

•Loop nooit op blote voeten of alleen op kousen. Draag altijd schoenen of pantoffels ter bescherming van voeten. De zool van een pantoffel of slipper beschermt ze tegen scherpe voorwerpen zoals: steentjes, glas en tegen viezigheid op de grond. Het dragen van teenslippers wordt afgeraden; hierdoor kun je drukplekken/blaren tussen de tenen oplopen met mogelijke wondjes tot gevolg.

Interesse?

Let's do this! Maak een afspraak om te kijken waar uw problemen vandaan komen.