Wat is het?

Een partiële nagelresectie is een chirurgische ingreep waarbij onder verdoving een deel nagel (het deel dat
ingroeit) verwijderd wordt. Deze behandeling wordt uitgevoerd op advies van arts of podotherapeut. wanneer een ingegroeide teennagel niet meer te behandelen is door middel van conservatieve therapieën zoals voetbehandelingen en nagelbeugels.
De podotherapeuten in onze praktijk hebben naast de opleiding podotherapie nog een aanvullende opleiding onder toeziend oog van een arts gevolgd en met positief resultaat afgerond, daarnaast hebben ze door stages voldoende praktijkervaring opgedaan, ze zijn daardoor bekwaam in het toedienen van een verdoving en het uitvoeren van deze ingreep.

 

Wanneer komt men in aanmerking? 

•wanneer het probleem van ingegroeide nagels

terugkerend (recidief) is;

•wanneer de nagel niet toegankelijk is door de ontsteking;

•wanneer de nagel te rond is en pijnklachten aan de zijkant van de nagel blijven ontstaan.

 

Toestemming

Tijdens een eerste consult wordt zowel mondeling als schriftelijk voorlichting gegeven over de behandeling, de mogelijke complicaties en situaties die tijdens het herstelproces kunnen optreden. Ook worden de benodigde formaliteiten besproken zoals het geven van toestemming voor de behandeling door arts en patiënt. Deze toestemmingsformulieren dienen voor aanvang van

de ingreep aan de podotherapeut overhandigd te worden. In geval van minderjarigheid dienen ook de ouder(s)/ verzorger(s) schriftelijk toestemming te verlenen.

 

 

 

Behandeling

VERDOVING - Wanneer de patiënt op de behandelstoel plaats heeft genomen en klaar is voor de behandeling wordt als eerste de teen gedesinfecteerd en vervolgens verdoofd met twee injecties, dit duurt gemiddeld 2x 20 seconden. Deze injecties kunnen pijnlijk zijn omdat er druk ontstaat in de teen door de ingebrachte verdovingsvloeistof.

 

INGREEP - De teen wordt met een elastieken band afgebonden om onder bloedleegte de behandeling uit te kunnen voeren. Dan wordt de nagel ingeknipt tot aan de nagelriem en onderhuids tot aan de nagelwortel doorgesneden. Vervolgens wordt het losgesneden nagelfragment, verwijderd uit de ontstoken nagelwal. Eventueel overtollig weefsel wordt met een mes verwijderd. Tot slot wordt er Fenol in de opening gedruppeld en in gemasseerd, Fenol is een etsend middel wat ervoor zorgt dat er geen nieuwe nagel meer gevormd kan worden. Zodra de ingreep voltooid is, wordt de teen verbonden met een drukverband en wordt het elastiek doorgeknipt, zodat er weer bloed naar de teen kan stromen.

 

NAZORG - Nadat de nagelresectie voltooid is, adviseren wij u met de voet omhoog te zitten. Dit advies geldt ook voor de dag na de ingreep. De verdoving zal ongeveer 2 uur werken en het kan zijn dat u hierna pijn krijgt aan de teen. Tegen de pijn kunt u pijnstillers innemen. Wanneer u het verbandverwijderd, willen wij u vragen een foto per mail te sturen ter controle. Tijdens deze controle zal de desbetreffende podotherapeut de wond beoordelen. Wij adviseren u een witte pleister te gebruiken zolang er nog vocht uit de teen komt. Tevens zal er na 6 weken een controle afspraak gepland worden.

Interesse?

Let's do this! Maak een afspraak om te kijken waar uw problemen vandaan komen.