RondOm Podotherapeuten en Erasmus MC slaan de handen ineen voor een nieuw wetenschappelijk onderzoek naar het beloop van Morbus Sever bij kinderen

Op dit moment worden veel kinderen met Morbus Sever behandeld door de podotherapeut. Echter is nog onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd welke voetgerelateerde factoren van invloed zijn op het beloop van de klachten. Om meer inzicht te krijgen in deze factoren hebben RondOm Podotherapeuten en het Erasmus MC in Rotterdam een samenwerkingsovereenkomst ondertekend ten behoeve van een wetenschappelijk onderzoek naar het beloop van Morbus Sever.

Morbus Sever

Morbus Sever is een veelvoorkomende oorzaak van hielklachten bij (actieve) kinderen. Een studie uit 2014 laat zien dat er bijna 4 per 1000 kinderen in de huisartsenpraktijk in Nederland geregistreerd staan met de ziekte van Sever(1). De ziekte heeft veel impact op het dagelijks leven van kinderen, omdat deze tijdens en na het sporten veel pijn (rondom het hielbeen) kan veroorzaken.

Op dit moment worden veel kinderen met Morbus Sever behandeld door de podotherapeut. Echter is nog onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd welke voetgerelateerde factoren van invloed zijn op het beloop van de klachten. Om meer inzicht te krijgen in deze factoren hebben RondOm Podotherapeuten en het Erasmus MC in Rotterdam een samenwerkingsovereenkomst ondertekend ten behoeve van een wetenschappelijk onderzoek naar het beloop van Morbus Sever.

Het onderzoek

Wanneer de ouders/verzorgers van kinderen tussen de 6 en 16 jaar met een verdenking op Morbus Sever een afspraak maken bij RondOm Podotherapeuten, wordt er gevraagd of ze interesse hebben in deelname aan het onderzoek. Indien ouders/verzorgers (en het kind) toestemming geven voor deelname aan het onderzoek, wordt in de podotherapiepraktijk de diagnose ‘Morbus Sever’ bevestigd door de podotherapeut. Vervolgens voert de podotherapeut een aantal testen uit en vullen de deelnemers één jaar lang een maandelijkse online vragenlijst in.

Deze vragenlijst informeert naar ernst van pijn tijdens rust en dagelijkse- en sportactiviteit, voetfunctie, herstel, fysieke activiteiten en medische consumptie.

Dit onderzoek is een mooie stap om meer bewijs en kennis te vergaren over het beloop van deze ziekte, zodat we hiermee kinderen nog beter kunnen helpen. 

 

1: Rasenberg N, Bierma-Zeinstra SM, Bindels PJ, van der Lei J, van Middelkoop M. Incidence, prevalence, and management of plantar heel pain: a retrospective cohort study in Dutch primary care. Br J Gen Pract. 2019 Oct 31;69(688):e801-e808. doi: 10.3399/bjgp19X706061. Print 2019 Nov. PubMed PMID: 31636128; PubMed Central PMCID: PMC6805165.
 

erasmus mc

kindervoeten

Anderen bekeken ook:

werken bij RondOm?

Meewerken aan het verbeteren van iemands leven met behulp van podotherapie?

Kom werken bij RondOm! Bekijk onze vacatures en solliciteer direct.