Blog: Skeeleren ongekend populair: ‘Maar waarom die pijn in je voeten?’

Mensen op skates kleuren het straatbeeld in coronatijd. Skeeleren is dé optie naast hardlopen, wandelen en wielrennen om actief te blijven. Skeeleraars die vaak skeeleren ondervinden vaak een krampachtige pijn aan de voeten of enkels. Hoe ontstaat deze pijn en hoe voorkom je dit?

Pijn skeeleren enkels

De ‘’krampachtige’’ skeelerpijn wordt vaak veroorzaakt door het samen trekken van de voetspieren. Het voelt alsof je voeten geen bloed krijgen. Maar waarom doen je voetspieren dit? De eerste reden is om je balans tijdens het skaten te behouden. Wanneer je plat op de grond staat, sta je rechtstreeks in contact met de ondergrond. Dit geeft een stevige basis om rechtop te blijven staan.

Wanneer je op skeelers staat, wordt het contact met de oppervlakte verkleind naar de wielen. Daar bijkomstig, wordt het zwaartepunt door het staan op wielen verhoogd. Alles wordt instabieler en je voeten moeten telkens corrigeren om te voorkomen dat de voeten niet omslaan/omvallen. De voetspieren hebben dus een grote invloed op jouw balans.

 

Ondergrond skeeleren

Ook het skaten op een oneven ondergrond, zoals straatstenen, kan ervoor zorgen dat je sneller kramp krijgt. Je krijgt namelijk veel trillingen door je skeelers. Deze trillingen worden allemaal opgevangen en mogelijk gecorrigeerd. Op glad asfalt zul je minder last hebben van deze klachten.

Goede skates

Om deze klachten te voorkomen of op te lossen, zijn twee onderdelen belangrijk. Allereerst: de skate. Het is belangrijk dat je een goed nauwsluitende skate hebt, die je voeten niet knellen. Op een te kleine skate, zal je eerder last krijgen.

 

Type skates

Ten tweede is het type skate belangrijk. Er zijn verschillende soorten skates, zoals: stunt skates, speedskates en recreatieve tourskates. De stuntskates hebben kleine wielen, zodat skaters zich beter kunnen manoeuvreren. Het nadeel is dat je stabiliteit hierdoor vermindert en je voeten dus harder werken om stabiel te blijven. Deze stuntskates zijn daarom eigenlijk niet geschikt om een klein rondje door de wijk te gaan. Speedskates of recreatieve tourskates, hebben grotere wielen en zijn hierdoor stabieler. Deze skates zijn geschikt voor langere afstanden.

 

Podotherapeutische zolen

Ook is het trainen van je voetspieren belangrijk. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te squatten op één been of te balanceren op één been op een instabiele ondergrond zoals een bosu-ball. Naast het trainen is het ook mogelijk om podotherapeutische zolen in skeelers te plaatsen. Deze ondersteunen de voeten, helpen stabiliseren en absorberen de schokken.

sportblog clemence

werken bij RondOm?

Meewerken aan het verbeteren van iemands leven met behulp van podotherapie?

Kom werken bij RondOm! Bekijk onze vacatures en solliciteer direct.