Geslaagd wetenschapscongres in het AFAS Theater

Vrijdag 3 november verzamelden meer dan 250 podotherapeuten en podotherapiestudenten uit Nederland en België zich in het prachtige AFAS Theater in Leusden voor het congres In de wetenschap dat(a), georganiseerd door RondOm Podotherapeuten en KIPZ.

In de zorg wordt steeds meer data gegenereerd, ook binnen de podotherapie. Data is het goud van de toekomst, maar hoe kunnen we dat goud gaan mijnen binnen de podotherapie? Het op de juiste manier gebruiken van data kan podotherapeuten helpen uitdagingen die op hen afkomen, zoals te weinig capaciteit, te pareren. Het kan leiden tot een hogere kwaliteit van zorg en kan helpen om de zorg beheersbaar en betaalbaar te houden.
RondOm Podotherapeuten vindt het belangrijk hier aandacht voor te hebben en kennis die er is met elkaar te delen. Daarom hebben we, samen met KIPZ, het Congres in de Wetenschap Dat(a) georganiseerd voor alle podotherapeuten en podotherapiestudenten in Nederland en België.

Congres in de Wetenschap dat(a)

Executive Professor Egge van der Poel trapte het congres af met een inspirerende presentatie waarmee de aandacht van het publiek direct werd getrokken. Hij nam ons mee in de wereld van Artificial Intelligence (AI) en hoe dit de zorg en de maatschappij zal veranderen. Want dat er binnen de zorg veel gaat veranderen, dat staat vast. De boodschap van van der Poel was vooral: wees nieuwsgierig naar AI en het gebruik van data, verken je mogelijkheden, ga proberen, ga ontdekken en praat er met elkaar over! Een duidelijke boodschap om de dag mee te beginnen.
Na een korte pauze was het tijd voor de plenaire presentatie van de Australische Adjunct Associate Professor Angela Evans over de Foot Posture Index voor kinderen, waarbij ze inging op het toepassen dat dit instrument op kinderen. Op basis van een uitgebreide dataset en bijbehorend wetenschappelijk onderzoek zijn er nieuwe normatieve data (normaalwaarden) voor kinderen vastgesteld. Een best practice dus over hoe data helpt om de zorg te ondersteunen.


Vervolgens namen RondOm Podotherapeuten Eveline van Vliet, Dennis Swaans en Sepp Mortelmans het publiek mee in hun literatuurstudies naar de betrouwbaarheid van de behandelmethoden EPTE, Diathermie therapie en Medical Taping.

Egge van der Poel
 

Na een heerlijke lunch en de mogelijkheid tot het bezoeken van stands, kozen de deelnemers uit een programma van 12 interessante onderwerpen, 3 presentaties om aan deel te nemen. Een breed scala aan sprekers, waaronder o.a. docenten, (bewegings)wetenschappers, podotherapeuten en onderzoekers, gingen in op hoe de beschikbare data ons nu al helpt bij het nemen van beslissingen en wat er allemaal gebeurt op het gebied van wetenschap en data in de breedste zin van het woord.


Onderwerpen die aan bod kwamen waren: digitale zorgverlening, kunstmatige intelligentie binnen de podotherapie, de betrouwbaarheid van de drukmeetplaat en nog veel meer. De sprekers blikten vooruit, maar namen de bezoekers ook mee in alle hobbels en bobbels die ze tegen kunnen komen op de weg als ze met data aan de slag willen gaan. 


De eer om de dag af te sluiten was aan Gildo Wanders, directeur van de RondOm Lopen Groep en verantwoordelijk voor innovaties en bedrijfsontwikkeling. Hij ging in op de waarde van dataverzameling vanuit 4 verschillende perspectieven; die van de patiënt, de zorgverlener, de organisatie en de maatschappij. 

Als kers op de taart presenteerde Wanders het eerste patients like me dashboard binnen de paramedische zorg. Doordat het team van RondOm Podotherapeuten al jarenlang data verzameld op een constructieve gestandaardiseerde wijze, heeft dit dashboard tot stand kunnen komen. Het dashboard kan de zorgverleners en patiënten inzichten geven over welke behandeling het beste effect hebben gehad, de verwachtingen en dat de pijnklachten afnemen door nieuwe patiënten te vergelijken met dezelfde type patiënten uit de enorme database. Een echte aanwinst binnen de podotherapie.

 

patients like me dashboard

 

Netwerken en stand bezoek    

Tussen de verschillende sessies door was er voldoende ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en kennis uit te wisselen. Onder het genot van de lunch werden nieuwe contacten gelegd en werden de stands van exposanten bezocht. Met 11 exposanten, die ieder een eigen stand hadden, konden deelnemers zich verdiepen in de nieuwste technologieën, producten en diensten die relevant zijn binnen de podotherapeutische wereld. Na een dag vol boeiende presentaties en interessante gesprekken, werd er afgesloten met een toost op een geslaagd congres en een veelbelovende toekomst voor de zorg!

 

stand bezoek

 

Positieve reacties

We kijken terug op een zeer geslaagd congres en hebben vele positieve reacties mogen ontvangen. Veel deelnemers beschouwden het congres als een eyeopener op het gebied van de mogelijkheden van AI en hoe data en technologie de toekomst binnen de zorg en de podotherapie zullen vormgeven. We hoorden ook vaak terug dat degenen die niet aanwezig waren, echt iets hebben gemist. Het congres werd niet alleen als leerzaam ervaren, maar ook als een bron van inspiratie en een goede gelegenheid om contacten te leggen binnen het vakgebied, ook met de 50+ aanwezige podotherapiestudenten.
We willen iedereen die het congres medemogelijk heeft gemaakt bedanken!

Netwerken
 

 

werken bij RondOm?

Meewerken aan het verbeteren van iemands leven met behulp van podotherapie?

Kom werken bij RondOm! Bekijk onze vacatures en solliciteer direct.