Wat is hielspoor?

Hielspoor, ofwel fasciitis plantaris, is een irritatie of ontsteking van de peesplaat onder de voet. De peesplaat heeft een belangrijke functie in het afwikkelen en stabiliseren van de voet bij het lopen. Wanneer deze overbelast raakt, kan er sprake zijn van een fasciitis plantaris. De pijn die ontstaat wordt in de volksmond ook wel ‘hielspoor’ genoemd. De overbelasting kan resulteren in een ontsteking en zelfs in een chronische klacht: fasciosis plantaris. Een hielspoor is alleen vast te stellen door een röntgenfoto in het ziekenhuis.
 

Hielspoor oorzaak

De peesplaatontsteking ontstaat vaak ten gevolge van meerdere factoren. De belangrijkste factor is verandering in de voetafwikkeling door standsafwijkingen. Daarnaast kunnen het dragen van verkeerde schoenen met te zachte en te soepele schoenzolen, overgewicht en overbelasting een rol spelen.

 

Symptomen hielspoor

  • Scherpe, stekende pijn onder de voet.
  • De pijn is vaak ‘s ochtends het meest aanwezig, vooral bij het opstaan.
  • Ook kan er pijn zijn na lang staan of lang niet bewegen. Dit gaat soms samen met stijfheid.
  • Vaak is er ook pijn bij het op de tenen staan en bij het buigen van de tenen.
  • De pijn is meestal gelokaliseerd aan de voetzoolzijde van de hiel.

 

Hielspoor behandeling

Een vroege behandeling door de podotherapeut kan de duur van hielspoor verkorten. Hielspoor ontstaat met name door overbelasting, voldoende rust houden is dus belangrijk. Daarnaast is het belangrijk de voet te ondersteunen om overrekking van de pees te vermijden. Een goede, stabiele schoen is een vereiste, vaak met een corrigerende podotherapeutische steunzool. Wanneer u de schoen in de hand heeft, moet u de loopzool kunnen buigen bij de voorvoet. De loopzool hoort niet in het midden te buigen.

Een podotherapeut kan de pees in sommige gevallen direct ontlasten door een taping aan te leggen, waardoor de trekkracht op aanhechting van de peesplaat verminderd. Ook kan de podotherapeut u schoenadvies en rekoefeningen geven; zie hiervoor ook onze folders ‘Schoenentips’en ‘Rekoefeningen’.

 

Steunzolen bij hielspoor

Podotherapeutische steunzolen kunnen helpen tegen hielspoor en hielpijn. Hielspoor ontstaat vaak door een verkeerde stand van de voet en inlegzolen in de schoen kunnen dit probleem oplossen. De zolen beïnvloeden de stand van uw voeten en zorgen voor een optimale drukverdeling. Hiermee krijgt de overbelaste pees onder uw voet meer rust en kan de pijn afnemen.

 

Eerste hulp bij hielspoor

Wat kunt u het beste doen bij hielspoor? We vroegen het aan onze podotherapeut en echografist Sepp Mortelmans. Klik hier om verder te lezen.

hielspoor

Anderen bekeken ook: