Wat is het?

Dry needling is een speciale techniek, waarbij met een ‘droge’ acupunctuurnaald een bepaald punt ook wel “trigger point” genoemd in de spier aangeprikt wordt met als doel de spanning in de spier snel en langdurig te verlagen. Triggerpoints kunnen actief worden door overbelasting, irritatie of afwijking van ander weefsel in de regio. De triggerpoints en de irritatie van het weefsel kunnen elkaar dan in stand houden. 

Er wordt dus geen medicijn ingespoten en het is geen acupunctuur, waarbij er uitgegaan wordt van het beïnvloeden van energiebanen. Bij dry needling wordt er altijd met één naald tegelijk gewerkt.

 

Triggerpoints

Dry needling is erop gericht deze triggerpoints te deactiveren en de spierspanning te reduceren. Vaak is het nodig om meerdere triggerpoints in het hele gebied aan te prikken of via de wervelkolom een neuro-reflectoir effect op een gebied te beïnvloeden.

De actieve triggerpoint wordt kort door het naaldje aangeprikt, dit geeft een korte aanspanning (twitch) van een deel van de spier. Het naaldje wordt direct weer verwijderd. De twitch geeft vaak een kortdurend krampgevoel, wat daarna weer verdwijnt. De patiënt kan na de behandeling een moe en zeurend gevoel ervaren in het behandelde gebied. Dit trekt vanzelf weer weg.

 

 

Hoe gaat een behandeling?

Bij deze behandeling wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden, waarmee verhardingen in spieren effectief en snel kunnen worden ontspannen. Dry needling kan worden ingezet voor het behandelen van diverse klachten zoals onder andere hielpijn en achillespees- en voorvoet-klachten. Dry Needling werkt op specifieke punten in de spieren zgn ‚myofasciale triggerpoints’. Deze myofasciale triggerpoint zorgen voor extra spanning op een spier/pees waardoor er op een andere plek in het lichaam een overbelasting kan ontstaan. Door deze triggerpoints los te maken en te ontspannen krijgt het lichaam weer een impuls om de pijnlijke plek te gaan herstellen.

 

Gebruik van Dry needling 

De podotherapeuten gebruiken deze methode met name in de onderste extremiteit als ondersteuning van het totale behandelplan of verwijzen gericht door voor deze behandeling naar een samenwerkende fysiotherapeut.

Naast de dry needling worden er ook oefeningen en adviezen of andere behandelinterventies gegeven om de beperkingen die zijn ontstaan te verhelpen en het behandeleffect op de lange termijn vast te houden.

Anderen bekeken ook: