Folder hardloopanalyse

Blessures voorkomen

Wilt u weten of u (veel) kans loopt op hardloopblessures? Of misschien heeft u al last van een hardloopblessure waar u maar niet vanaf komt? Misschien is een hardloopanalyse dan iets voor u! Uit onderzoek blijkt dat de meeste hardloopblessures ontstaan door verkeerd trainen (80% van de klachten). Om een sportblessure te voorkomen of beter te kunnen presteren is het belangrijk:

  • Dat u voldoende stabiliteit heeft;
  • Dat u voldoende flexibiliteit heeft;
  • Dat u voldoende spierkracht heeft;
  • Dat u een goede hardlooptechniek heeft.


Voor wie is een hardlooploopanalyse geschikt?

  • Recreatieve en professionele hardlopers;
  • Hardlopers die klachten willen voorkomen;
  • Hardlopers die hun prestaties willen verbeteren;
  • Hardlopers met (vage) blessureklachten;
  • Andere sporters die ook veel (hard)lopen;
  • Geschikt voor alle leeftijden.


Hardloopanalyse

De podotherapeut geeft u professionele beweegzorg en kan uw hardlooptechniek beoordelen. Op basis van de analyse kan de podotherapeut u helpen om uw hardlooptechniek te verbeteren.

Een aanpassing in uw hardlooptechniek helpt om hardloopblessures te voorkomen en te behandelen. De belasting op uw gewrichten en spieren wordt daardoor minder. Doordat uw gewrichten en spieren minder worden belast krijgt u minder snel blessures. Met het advies van de podotherapeut kunt u veilig trainen en zo beter, sneller en blessurevrij sporten.

Een hardloopanalyse van RondOm bestaat uit 4 onderdelen:

  1. Een vraaggesprek;
  2. Het beoordelen van de hardloopschoenen;
  3. Een hardloopanalyse op de loopband;
  4. Het bespreken van uitkomsten en adviezen.

 

  1. Vraaggesprek

De podotherapeut vraagt naar uw conditie, eventuele (pijn)klachten, blessureverleden, hardloopafstanden, type training en ondergronden, hardloopschoenen en doelen.

 

  1. Beoordeling van de hardloopschoenen

80% van de hardlopers draagt een ‘’verkeerde’’ hardloopschoen waarbij de pasvorm niet zo goed is. Uit onderzoek blijkt dat het afwisselen van hardloopschoenen tijdens uw training het risico op blessures kan verminderen. Dit komt doordat niet iedere hardloopschoen voor hetzelfde hardloopdoel geschikt is. De podotherapeut zal daarom beoordelen of u het juiste type hardloopschoen draagt voor uw training.

Gebruikt u tijdens het trainen verschillende modellen hardloopschoenen? Neem dan al uw schoenen mee naar de afspraak.

 

  1. Hardloopanalyse op de loopband

Tijdens de hardloopanalyse loopt u 15 minuten hard op de loopband. 

Om de hardloopanalyse goed uit te kunnen voeren krijgt u voordat u de loopband op gaat markers (een soort stickers) op uw onderlichaam geplakt. Met behulp van deze markers kan de podotherapeut uw hardloopbewegingen goed bekijken. Tijdens het hardlopen worden uw hardloopbewegingen gefilmd. Deze video-opnames zorgen ervoor dat de podotherapeut de beelden (in slow motion) kan terugkijken en metingen kan uitvoeren.

Draagt u sportzolen? Neem deze dan mee naar de afspraak. Zo kunnen wij u het beste advies geven.

  1. Uitkomst en adviezen bespreken

Na afloop van de hardloopanalyse deelt de podotherapeut de belangrijkste conclusies met u. De podotherapeut vertelt u hoe u uw hardlooptechniek kunt verbeteren. Het complete advies ontvangt u per mail. Zo kunt u alles nog eens rustig nalezen.

Oefeningen hardloopadvies

U krijgt altijd 2 type oefeningen bij het hardloopadvies:

• Voetoefeningen om te zorgen voor een goede mobiliteit en spierkracht van de voetgewrichten. Dit is belangrijk voor tijdens het hardlopen.
• Oefeningen om de 4 belangrijkste spiergroepen tijdens het hardlopen te versterken.

Indien nodig kunnen er meer spierversterkende- of rekoefeningen worden gegeven. Alle oefeningen worden door middel van instructievideo’s uitgelegd.

Podotherapeutisch onderzoek

Heeft u blessures? Of heeft de podotherapeut u sportzolen aangeraden? Dan is het mogelijk om een aanvullend podotherapeutisch onderzoek met bijbehorende controles in te plannen. Tijdens dit podotherapeutisch onderzoek voert de podotherapeut klinische testen uit. Dit geeft de podotherapeut informatie over uw mobiliteit, lenigheid, coördinatie en kracht als sporter. Ook voert de podotherapeut drukmetingen uit om de drukverdeling van uw voeten te bepalen. Inzet van echografie behoort ook tot de mogelijkheden

Meer informatie over onze prijzen

 

Schoenadvies

Hardloopschoenen kunnen uw hardlooptechniek beïnvloeden. Hardloopschoenen zijn van invloed op de positie van uw voeten en enkels, maar zeker ook op het niveau van uw bekken.

Er is veel keuze in hardloopschoenen. Soms heeft de schoen veel demping of is een schoen heel licht. Soms is een hardloopschoen heel stevig of juist niet. Het kiezen van de juiste schoen kan lastig zijn. Om u te helpen een hardloopschoen te kiezen die bij u past kan de podotherapeut u schoenadvies geven. De podotherapeut geeft het schoenadvies na afloop van de hardloopanalyse.
 

Schoen -en veteradvies

Daarnaast zal er ook gekeken worden naar de hardloopschoenen. Er zijn veel verschillende type hardloopschoenen op de markt, variërend van wedstrijdschoenen, trainingsschoenen tot spikes. De schoeninspectie is erop gericht om te beoordelen of de schoen primair geschikt is voor de activiteit waarvoor deze gebruikt wordt en of het type schoen bij u past. Daarnaast kan er eventueel een veteradvies worden gegeven om de schoen beter ‘pas’ te maken. Na de volledige hardloopanalyse bespreken we onze bevindingen met de sporter. Samen stellen we een behandelplan op maat op. De podotherapeutische interventie kan bestaan uit o.a. een schoenadvies, schoenmodificatie, sportzolen, taping of sok- en veteradviezen.


Handig om te weten:

  • De hardloopanalyse is geschikt voor iedere hardloper van elk niveau;
  • Zowel bij blessures als ter preventie van blessures;
  • Neem een korte (sport)broek mee;
  • Neem hardloopschoenen en sokken mee

Vragen?

Heeft u een vraag over onze hardloopanalyse? Mail ons via: hardloopanalyse@rondompodotherapeuten.nl of bel naar 088-1180556.

 

Hardlooponderzoek

Anderen bekeken ook: