Nagelafwijkingen
Nagels kunnen een afwijkende vorm hebben zoals een erg bolle nagel waardoor de nagel eerder in de...
Een partiële nagelresectie is een chirurgische behandeling waarbij onder lokale verdoving een deel van de ingegroeide nagel wordt weggehaald. Partieel betekent ‘voor een deel’. En resectie betekent ‘verwijdering’. Een gedeeltelijke nagelverwijdering dus. Voor een nagelresectie wordt gekozen als een ingegroeide teennagel niet meer op een andere manier te behandelen is. Het weghalen van de ingegroeide nagel kan door uw huisarts of podotherapeut gedaan worden.
De podotherapeuten in onze praktijk hebben naast de opleiding podotherapie een extra opleiding gevolgd, onder toeziend oog van een arts. Ook hebben de podotherapeuten door het lopen van stage voldoende praktijkervaring opgedaan. De podotherapeuten weten dus hoe ze een verdoving moeten zetten en zijn in staat de behandeling uit te voeren. De partiële nagelresectie wordt door de podotherapeut alleen uitgevoerd in opdracht van uw huisarts.
* In overleg met uw huisarts kan de behandeling uitgevoerd worden.
De podotherapeuten in onze praktijk voeren een partiële nagelresectie vaak uit, ze kunnen dit dus heel goed. De behandeling is laag risicovol. Dit wil zeggen dat er een laag risico is op bijwerkingen of problemen.
Toch is het nodig dat de podotherapeut de opdracht krijgt van uw huisarts voor het uitvoeren van de nagelresectie. Dit is nodig omdat het verdoven (waardoor de behandeling pijnvrij kan verlopen) een voorbehouden handeling is. Dat betekent dat alleen (huis)artsen of medisch specialisten deze behandeling zelfstandig mogen uitvoeren. Of: de behandeling mogen uitbesteden aan een zorgprofessional om de behandeling uit te voeren. Bijvoorbeeld aan de podotherapeut.
Wanneer uw huisarts onze podotherapeut de opdracht geeft om een resectie uit te voeren, dan weten wij dat we u veilig kunnen behandelen.
De behandeling duurt ongeveer een half uur per teen. We plannen een uur voor u in. U mag vooraf aan de behandeling een paracetamol innemen. Daardoor kan het plaatsen van de verdoving minder pijnlijk aanvoelen. Wanneer de verwijzing van uw arts in orde is wordt de behandeling gestart.
Verdoving: uw teen wordt gedesinfecteerd en vervolgens verdoofd met twee prikken. Het zetten van de prik duurt ongeveer 2 keer 20 seconden. Deze prikken kunnen pijnlijk zijn omdat er druk ontstaat in de teen.
Behandeling: de teen wordt met een elastieken band afgebonden, daardoor stroomt er tijdelijk geen bloed meer naar uw teen. De podotherapeut kan u nu veilig behandelen. Uw nagel wordt ingeknipt tot aan de nagelriem en tot aan de nagelwortel doorgesneden. Daarna worden de losgesneden nagel en het te veel aan weefsel weggehaald. Als laatste wordt er fenol in het wondje gedruppeld, dit wordt 2 minuten ingemasseerd. Fenol zorgt ervoor dat er geen nieuwe nagel meer kan groeien.
Wanneer de behandeling klaar is, brengt de podotherapeut een alginaatgel (Flaminal Forte) aan. Daarna wordt het elastiekje doorgeknipt. Nu kan er weer bloed naar de teen stromen. De teen wordt verbonden met een drukverband.
De verdoving is na ongeveer twee uur uitgewerkt. Bij pijn kunt u paracetamol gebruiken: maximaal 6 keer 500 mg per dag. De dosering bij kinderen kan anders zijn, lees daarom de bijsluiter van het geneesmiddel.
Na de behandeling mag u niet zelf een voertuig besturen. We raden u aan om na de behandeling open schoenen te dragen. De eerste 2 dagen na de ingreep kunt u het beste uw been hoog leggen en zo weinig mogelijk gebruiken. Zo voorkomt u dat er te veel druk op de teen komt. Te snel te veel druk op de teen kan pijn veroorzaken.
De wond kan tot 6 weken na de ingreep vocht blijven afgeven. Zolang er vocht uit de wond komt is het beter om niet te zwemmen of naar de sauna te gaan. Ook voetbaden raden we af. Het is belangrijk dat u de wond schoon houdt! De wond is pas helemaal genezen wanneer er geen vocht meer uit komt. Zo lang er vocht uit de wond komt, bestaat er kans op infectie.
Na 5 dagen vragen we u via mail een duidelijke foto van uw teen te sturen. Zo kan de podotherapeut het herstel van de wond beoordelen. Bij een goede wondgenezing wordt er een afspraak voor over 6 weken ingepland bij uw podotherapeut.
Bij twijfel, vragen of wanneer de nagel toch terug groeit kunt u contact opnemen via nagelprobleem@rondompodotherapeuten.nl of via 088-1180500. U mag altijd een foto mailen zodat we de teen kunnen beoordelen. Het is normaal dat de omgeving van de nagelriem rood wordt, opzwelt en een tijdje gevoelig is.
Nagels kunnen een afwijkende vorm hebben zoals een erg bolle nagel waardoor de nagel eerder in de...
Bij een ingegroeide nagel drukt een scherpe nagelpunt in de huid. De nagelwal fors kan geïrriteerd...
Teennagels zijn erg kwetsbaar. Bij een ingegroeide nagel drukt een scherpe nagelpunt in de huid...