Ingegroeide teennagel behandelen | partiële nagelresectie

Wat is een partiële nagelresectie?

Een partiële nagelresectie is een chirurgische ingreep waarbij onder lokale verdoving een deel van de ingegroeide nagel wordt verwijderd. Wanneer een ingegroeide teennagel niet meer te behandelen is door middel van conservatieve therapieën zoals instrumentele voetbehandeling en/of nagelbeugel, kan de partiële nagelresectie door een (huis)arts of podotherapeut uitgevoerd worden. De podotherapeuten in onze praktijk hebben naast de opleiding podotherapie een aanvullende cursus gevolgd, onder toeziend oog van een arts. Daarnaast hebben de podotherapeuten door het lopen van stage voldoende praktijkervaring opgedaan. De podotherapeuten zijn op deze manier bekwaam in het toedienen van een verdoving en het uitvoeren van de ingreep. De partiële nagelresectie wordt door de podotherapeut uitsluitend uitgevoerd in opdracht van uw huisarts.

 

Wanneer komt u in aanmerking?

 • Steeds terugkerende (recidief) ingegroeide teennagel;
 • Als een conservatieve behandeling niet meer uitgevoerd kan worden vanwege ontsteking of wanneer het te pijnlijk is;
 • Wanneer de zijkant van de nagel niet toegankelijk is omdat de nagel te hyperconvex (kromme of tunnelvormige teennagel) of te breed voor het nagelbed is

 

Contra-indicaties

 • Bloedverdunners* (INR moet onder 2-3 zijn op dag van ingreep)
 • Diabetes (HbA1c moet minder dan drie maanden geleden getest zijn en onder de 64 mmol/mol zijn)
 • Vitamine B12 en/of ijzer tekort
 • Overgevoeligheid of allergie voor lidocaïne
 • Bloedvatproblemen (ABPI <0.9)
 • Cellulitis op plaats van injectie
 • Kinderen onder de 5 jaar
 • Astma niet goed onder controle
 • Chemotherapie
 • Auto-immuun ziekte
 • Medicatie die immuniteit onderdrukken (bijv. prednison en verschillende medicatie voor reumatoïde artritis)
 • Zwangerschap
 • Lever problematiek
 • Myasthenia gravis
 • Adam-Stokes syndroom
 • AV block
 • Recente hartaanval
 • Aandoeningen waardoor mensen snel bloeden (bijv. hemofilie)

In overleg met uw huisarts kan de behandeling uitgevoerd worden.

 

Toestemming

De podotherapeuten in onze praktijk zijn zeer ervaren en dus bekwaam in het uitvoeren van deze behandeling. De behandeling zelf is laag risicovol, dit wil zeggen dat er een laag risico aanwezig is op het ontstaan van bijwerkingen en complicaties. Wel dienen we ten alle tijden een opdracht te krijgen van uw eigen huisarts, omdat het verdoven (waardoor de behandeling pijnvrij kan verlopen) een zogenoemde “voorbehouden handeling” betreft. Dat wil zeggen dat alleen (huis)artsen en een selectie medisch specialisten deze behandeling zelfstandig mogen uitvoeren of de opdracht mogen uitbesteden aan een zorgprofessional om de behandeling uit te voeren. Als de huisarts de opdracht geeft weten wij dat er geen contra-indicaties aanwezig zijn en kunnen we u behandelen.

 

Behandeling

De behandeling duurt ongeveer een half uur per teen; we plannen een uur voor u in. U mag vooraf aan de behandeling een paracetamol innemen, hierdoor kan het plaatsen van de verdoving minder pijnlijk aanvoelen. Wanneer de verwijzing van uw arts in orde is en er geen contra-indicaties aanwezig zijn wordt de behandeling gestart.

 

Verdoving ingegroeide teennagel

Wanneer u op de behandelstoel heeft plaats genomen en klaar bent voor de behandeling, wordt uw teen gedesinfecteerd en verdoofd met twee injecties. Dit duurt ongeveer 2 keer 20 seconden. Deze injecties kunnen pijnlijk zijn omdat er druk ontstaat in de teen door de ingebrachte verdovingsvloeistof

 

Ingreep

De teen wordt met een elastieken band afgebonden, zodat onder bloedleegte de behandeling uitgevoerd kan worden. De nagel wordt ingeknipt tot aan de nagelriem en onderhuids tot aan de nagelwortel doorgesneden. Vervolgens wordt het losgesneden nagelfragment en overtollig weefsel uit de nagelwal verwijderd. Tot slot wordt er fenol in de opening gedruppeld en 2 minuten ingemasseerd. Fenol is een etsend middel wat ervoor zorgt dat er geen nieuwe nagel meer gevormd kan worden. Zodra de ingreep voltooid is, wordt er in de wond een alginaatgel (Flaminal Forte) aangebracht en wordt het elastiekje doorgeknipt, zodat er weer bloed naar de teen kan stromen. De teen wordt verbonden met een drukverband.

Na de behandeling

De verdoving is na ongeveer twee uur uitgewerkt. Bij pijn kunt u paracetamol gebruiken: maximaal 6 keer 500 mg per dag. De dosering bij kinderen kan anders zijn, raadpleeg hiervoor de bijsluiter van het geneesmiddel. Na de behandeling mag u niet zelfstandig een voertuig besturen en is het dragen van open schoenen (sandalen/slippers) aan te raden. De eerste 2 dagen na de ingreep is het aan te raden het been hoog te leggen en zo weinig mogelijk te belasten. Hiermee voorkomt u dat er druk op de teen komt te staan wat pijn kan veroorzaken. De wond kan tot 6 weken na de ingreep vocht blijven produceren, dit komt door de fenolisatie (geeft een brandwond) van de nagelmatrix. Zolang er vocht uit de wond komt is het beter om niet te gaan zwemmen of naar de sauna te gaan. Ook voetbaden raden we af. Het is zeer belangrijk dat u de wond schoon houdt! De wond is pas helemaal genezen als er geen vocht meer uit komt. Tot die tijd bestaat er kans op infectie.

Na 5 dagen wordt u gevraagd via de mail een duidelijke foto van uw teen te sturen, zodat de podotherapeut het herstel van de wond kan beoordelen. Bij een goede wondgenezing wordt er een afspraak na 6 weken bij uw podotherapeut ingepland.

 

Nazorg

 • Na de behandeling wordt er een drukverband om de teen aangelegd dat na 2-3 dagen verwijderd mag worden. Bij extreme pijnklachten mag het verband eerder worden verwijderd. Het is hierbij heel belangrijk om het verband er voorzichtig af te halen. Zo verkleint u de kans dat u het wondje in de nagelwand opentrekt. Blijft het verband aan de wond plakken, maak het verband dan nat door middel van de douchekop (lauw water) en probeer het opnieuw.
 • U krijgt van ons een alginaatgel (Flaminal Forte) mee om de wond mee te behandelen. De alginaatgel neemt het vocht op en werkt antibacterieel. De gel zal door de vochtopname wat vaster van samenstelling worden. Deze gel is na de ingreep ook in de wond aangebracht en dit dient u na het verwijderen van het verband al spoelend (douchekop; lauw water) en met een steriel gaasje te verwijderen. Droog het wondgebied al deppend af met een nieuw steriel gaasje, en breng de nieuwe alginaatgel dagelijks na het douchen aan in het wondgebied. Na één week adviseren we te stoppen met de alginaatgel; dit kan afwijken indien de podotherapeut anders adviseert tijdens de weekcontrole.
 • De wond mag, zolang er wondvocht uit komt, afgedekt worden met een witte pleister. Gelieve zoveel mogelijk aan de lucht te laten drogen en open schoenen te dragen, hierdoor herstelt de wond sneller.

 

Advies

 • Om stijfheid in de teen te voorkomen dient u de teen zoveel mogelijk te bewegen.

 

Complicaties

 • Infectie: de huisarts kan indien nodig antibiotica voorschrijven;
 • Recidief (terugkeren van de verwijderende nagel): contact opnemen met de podotherapeut;
 • Geheel loslaten van de nagel: het gedeelte van de nagel dat niet door middel van de fenol is behandeld groeit gewoon weer terug;
 • Gevoelloosheid in de teen: vaak de eerste dagen na de ingreep;

 

Wanneer contact opnemen

Bij twijfel, vragen of bij een recidief kunt u contact opnemen via het algemeen mailadres nagelprobleem@rondompodotherapeuten.nl of van uw behandeld podotherapeut. U mag altijd een foto mailen zodat we de teen kunnen beoordelen. Het is normaal dat de omgeving van de nagelriem rood wordt, opzwelt en een tijdje gevoelig is.

ingegroeid enagel

Anderen bekeken ook: