wiki themas:

Heeft u voet -en/of onderbeenklachten? Het is belangrijk dat deze onderdelen van het lichaam in topconditie blijven. Veel mensen beginnen pas te denken aan het verzorgen van de voeten en de onderbenen wanneer er serieuze klachten zijn.

Er zijn veel verschillende soorten knieklachten. Deze kunnen acuut of gedurende een langere periode ontstaan. Dit kan zich uiten in pijn, stijfheid, een zwelling of een moeilijk te bewegen knie.

Heupklachten zijn pijnklachten die zich in en rond de heup bevinden. Heupklachten komen op iedere leeftijd voor. Vaak ontstaan deze door (overmatig) sporten, overbelasting of slijtage. Soms is het onduidelijk waar de pijn in de heup voorkomt.

Rugklachten is een brede term voor het hebben van pijn of ander ongemak aan de rug. Rugklachten komen bij zeer veel mensen voor. Sommige mensen hebben korte tijd last van hun rug. Anderen hebben chronische rugklachten.

nog meer...

Een platvoet is een standsafwijking van de voet waarbij de voetholte in stand platter is dan normaal.
Een kommateentje betreft vaak de kleine teen die een verkeerde groeirichting (rotatie) heeft. 

Bij genu varum (o-benen) hebben de benen als het ware een O vorm.

Bij x-benen hebben de benen als het waren een X vorm. 

Alleen wanneer er geringe afwijkingen zijn in stand is er een indicatie voor podotherapie.

Onderhoud en/of verzorging van de voeten vormt geen indicatie voor podotherapie, tenzij er bijzondere omstandigheden zijn. 

Een wratje (verruca) is een eeltvormige verharding in de huid, wat een bloemkoolvormige structuur heeft. Een wrat wordt veroorzaakt door een virus, dit virus zorgt ervoor dat de huidcellen zich sneller gaan delen.

Een wond is een beschadigd stukje huid wat nog niet genezen is. Soms kan er uit de wond bloed of wondvocht treden.

Een vaatzenuw likdoorn (neurovasculair clavus) is een likdoorn waarbij de haarvaten (de kleine bloedvaten) en zenuwuiteinden zijn meegegroeid in de likdoorn.

Een litteken is een blijvende zichtbare afwijking van de huid dat bestaat uit bindweefsel. Een litteken ontstaat na de genezing van een wond. Een litteken doet met name pijn wanneer er rondom het litteken veel eelt ontstaat en deze veel druk van buitenaf ontvangt. 

Huidverkleuringen: check eerst bij de dokter. 

Een likdoorn is eelt wat als een punt naar binnen groeit.