Wat is bekkenscheefstand?

Bekkenscheefstand is een aandoening die veel voorkomt. Bij een bekkenscheefstand staat het bekken aan één kant lager dan de andere kant (horizontaal gezien). Door een bekkenscheefstand kunnen er klachten ontstaan, zoals lage rugpijn, pijn in het bekken of in de benen. Dit komt doordat het lichaam de scheefstand probeert te compenseren.


Symptomen bekkenscheefstand

Een bekkenscheefstand veroorzaakt niet altijd klachten of problemen. Ervaart u wel klachten? Dan is het raadzaam om de podotherapeut te bezoeken. De symptomen van een bekkenscheefstand zijn erg verschillend, omdat het afhankelijk is van waar het lichaam compensatie haalt.

  • Lage rugpijn
  • Nekpijn
  • Hoofdpijn
  • Schouderpijn
  • Pijn in de heupen met uitstraling naar de benen

 

Oorzaak bekkenscheefstand

Een bekkenscheefstand kan veroorzaakt worden door een (aangeboren of verworven) beenlengteverschil, maar ook door een bevalling, verdraaiing, val of ander trauma. Bij een bekkenscheefstand ten nadele van links, is de linker bekkenhelft lager dan de rechter en andersom geldt hetzelfde. 
 

Behandeling bekkenscheefstand

Wanneer u met een bekkenscheefstand naar een van onze podotherapeuten gaat, zal de behandeling bestaan uit het onderzoeken of er daadwerkelijk sprake is van een bekkenscheefstand of een bekkenwringing. Wanneer de voet naar binnen kantelt zal dat het been verkorten, wanneer de voet naar buiten kantelt zal dat het been verlengen.

Bij een standsafwijking worden er podotherapeutische zolen gemaakt ter correctie van de standsafwijking. Bij een werkelijk beenlengteverschil wordt een (losse) verhoging gemaakt in de schoen of in de podotherapeutishe zool. Vaak zal een combinatie van standscorrectie van de voeten en compensatie van het lengteverschil nodig zijn. Bij een extreem lengteverschil wordt er mogelijk een hakverhoging aan de buitenkant van de schoen aangebracht door de (orthopedisch) schoenmaker, als dit noodzakelijk is.

Het verwachte resultaat is dat er klachtenvermindering optreedt of dat iemand klachtenvrij is. 
 

bekkenscheefstand

Anderen bekeken ook: