Heeft uw huisarts of een andere medisch specialist bij u diabetes mellitus vastgesteld? Dan komt u misschien in aanmerking voor een vergoeding voor podotherapie vanuit de basisverzekering. Deze vergoeding hangt af van uw persoonlijke zorgprofiel.


Valt u onder zorgprofiel 2 of hoger? Dan worden de behandelingen uit uw podotherapeutisch behandelplan bij de podotherapeut (medisch noodzakelijke voetzorg) door uw zorgverzekering vergoed vanuit uw basisverzekering. 

 

Hoe wordt mijn zorgprofiel bepaalt?

De podotherapeut bepaalt uw zorgprofiel en moet zich hierbij houden aan vastgestelde protocollen. Zorgprofielen worden aangegeven van 1 tot en met 4. Het volledige podotherapeutische behandelplan wordt vanaf zorgprofiel 2 vergoed door de zorgverzekeraar. Om in aanmerking te komen voor profiel 2 of hoger, dient:

  • U diabetes mellitus type 1 te hebben;
  • Er medisch noodzakelijke voetzorg nodig te zijn;
  • Er een risico aanwezig te zijn op het krijgen van wonden, slechte genezing hiervan en risico op amputatie;
  • Er door een podotherapeut een zorgprofiel en individueel behandelplan opgesteld te zijn.
     

Valt u onder profiel 1?

Wanneer u onder profiel 1 valt, wordt uw voetzorg niet vanuit uw basisverzekering vergoed. U kunt dan vanuit een aanvullende zorgverzekering een vergoeding krijgen. Heeft u geen aanvullende zorgverzekering? Dan moet u de kosten bij de podotherapeut zelf betalen.

 

Valt u onder profiel 2, 3 of 4?

De behandelingen uit uw podotherapeutisch behandelplan bij de podotherapeut (medisch noodzakelijke voetzorg) worden door uw zorgverzekering vergoed vanuit uw basisverzekering. 


Overige (verzorgende) voetzorg waartoe uzelf niet in staat bent, valt helaas niet onder medisch noodzakelijke zorg. De podotherapeut kan een pedicure inschakelen om behandelingen uit te voeren. De pedicure declareert dan bij de podotherapeut. Voor de ontvangen diabetes voetzorg door de podotherapeut en de medisch noodzakelijke zorg die verleend is door de pedicure ontvangt u nooit een factuur. Het eigen risico is ook niet van toepassing op deze voetzorg.