Wat is ischias?

Ischias is een zenuwpijn die niet altijd aanwezig is, maar bij verschillende bewegingen kan worden opgewekt. Het gaat om een irritatie of ontsteking van de grote zenuw die van de lage rug via de heup naar de voet loopt. De zenuwpijn begint in de rug en loopt via de bil door tot in het been. 
 

Oorzaken van ischias

Ischias wordt veroorzaakt door een directe druk op de zenuw, bijvoorbeeld door versmalling van de tussenwervelschijf, waardoor de tussenwervel verschuift. De zenuw komt in de knel en het is afhankelijk van de druk op de zenuw in hoeverre u hiervan hinder ondervindt.
 

Vaak worden de problemen veroorzaakt door een veranderde functie of stand van de lage rug, het bekken of het been. Irritatie en uiteindelijk ontsteking van de ischias-zenuw is vaak te wijten aan overbelasting van de onderrug, problemen met wervels of tussenwervelschijven, artrose (slijtage), (bot)ziekten en artritis (gewrichtsontsteking) in de lage rug en het bekken.

Naast deze aandoeningen van de wervelkolom kan ischias ook veroorzaakt worden door bovenmatige inspanning, overgewicht en slechte conditie of houding.
 

Ischias symptomen

  • Stekende of brandende zenuwpijn in de bil en uitstralende pijn in het been.
  • Licht zeurende pijn
  • Hevige stekende pijn
  • Door de pijnscheuten kan het soms moeilijk zijn om rechtop te staan
  • Mogelijk spierzwakte, een verdoofd gevoel of tintelingen in been, voet of tenen
  • Verkrampte spieren in rug of bil
  • Mogelijk verminderde reflexen in knieën en enkels
  • De rug kan hard en stijf aanvoelen
     

Ischias behandeling door de podotherapeut

Onze podotherapeuten kunnen onderzoeken of uw rugklachten een oorzaak hebben in een verkeerde voetstand, beenlengteverschil, afwijkingen in het looppatroon of dat het met uw schoeisel te maken heeft.

De podotherapeut kan u een gericht advies geven met betrekking tot de dagelijkse bezigheden of een passend schoenadvies. Daarnaast kan de podotherapeut middels steunzolen uw verkeerde voetstand corrigeren of, ingeval van een beenlengteverschil, dit opheffen.

 

Kan een podotherapeut helpen bij verwaarloosde ischias?

Bij verwaarloosde ischias loopt iemand al een langere tijd rond met de klachten die worden veroorzaakt door ischias, zonder dat diegene hier iets aan heeft gedaan. Ook bij verwaarloose ischias is een bezoek aan de podotherapeut een goed idee. De podotherapeut zal onderzoeken waar de rugklachten vandaan komen en deze proberen te corrigeren.

heupen