Wat is hielpijn?

Het hielbeen is een groot en stevig bot dat een belangrijke functie heeft bij het staan en bij het afwikkelen van de voet tijdens het lopen. Het hielbeen heeft een direct gewrichtscontact met het sprongbeen, dat een belangrijk onderdeel van het enkelgewricht vormt. Beschadigingen van het gewricht tussen hielbeen en sprongbeen, het onderste spronggewricht genoemd, leiden tot bewegingsbeperkingen van de voet bij het lopen. Het hielbeen heeft ook een gewrichtsvlak met een der middenvoetsbeenderen en het vormt een aanhechtingspunt voor een aantal enkelbanden en pezen in de voet.
 

Klachten hielpijn:

Klachten en blessures aan de hiel komen het meest voor op twee plaatsen: pijn aan de achterzijde van de hiel en pijn aan de onderzijde van de hiel. De klachten die aan de onderzijde van de hiel gelokaliseerd zijn zullen nader worden besproken.
 

 • Calcaneodynie
  Het vetkussen dat zich onder de hiel bevindt zorgt voor een goede demping tijdens het staan en lopen. Maar dit vetkussen verliest, naarmate we ouder worden, deels zijn functie. Dit betekent dat het vetkussen dunner wordt en het dempend vermogen vermindert, waardoor het hielbeen overbelast of geïrriteerd kan raken.

   
 • Hielspoor
  Hielspoor, ofwel fasciitis plantaris, is een irritatie of ontsteking van de peesplaat onder de voet. De peesplaatontsteking ontstaat vaak ten gevolge van meerdere factoren. De belangrijkste factor is verandering in de voetafwikkeling door standsafwijkingen. Daarnaast kunnen het dragen van verkeerde schoenen met te zachte en te soepele schoenzolen, overgewicht en overbelasting een rol spelen. Lees meer.

   
 • Peesplaatirritatie/-overbelasting
  De peesplaat heeft een belangrijke functie in het afwikkelen van de voet en krijgt veel spanning te verduren. Een peesplaatoverbelasting (plantaire fasciïtis/fasciose) wordt meestal veroorzaakt door een te grote trekkracht aan de aanhechting van de peesplaat onder de voet. Lees meer.

 

Hielpijn en podotherapie

Onderzoek moet uitwijzen of het hielbeen scheef staat of verkeerd wordt belast, want dit heeft invloed op het hielbeen zelf en de omgevende pezen maar ook op de rest van de voet. Daarnaast wordt onderzocht of het gaat om een hielspoor of een peesplaatontsteking of een combinatie van beide. Voor beide aandoeningen is het belangrijk de voet te ondersteunen om overrekking te vermijden.
 

Een goede stabiele schoen met al dan niet een corrigerende inlegzool is een eerste vereiste. Daarnaast is het voor het echte hielspoor belangrijk de plaats van de botvorming te ontlasten door het maken van een uitsparing in de zool ter hoogte van het pijnpunt. Een podotherapeut kan bij een peesplaatontsteking deze direct ontlasten door een taping aan te leggen waarbij de spanning in de peesplaat vermindert.
 

Als de klachten ontstaan door een verkeerde voetstand, afwikkeling of belasting van de voet heeft een podotherapeut verschillende therapiemogelijkheden te bieden. Daarbij moet men denken aan (sport)inlegzolen, schoenadvies, tijdelijke ontlasting (tape en/of zool) in combinatie met fysiotherapie, andere orthesen, loopadvies. In hardnekkige gevallen is echter een injectie of een operatie noodzakelijk.

hielpijn

Anderen bekeken ook: