Wat is podotherapie?

Wat is podotherapie?

Podotherapie is een (para)medisch vakgebied waarbij de focus ligt bij het behandelen en voorkomen van lichamelijke klachten in de lager gelegen delen van het lichaam. Denk hierbij aan pijnklachten in de voeten, maar ook klachten in de knieën, heupen of lage rug worden door de podotherapeut behandeld. 

Specialisaties podotherapie

Daarnaast heb je allerlei specialisaties binnen het vakgebied, zoals:

 

Wat is een podotherapeut?

Een podotherapeut van RondOm Podotherapeuten is gespecialiseerd in voetklachten en klachten die voortkomen vanuit de houding en beweging die men maakt. Onze podotherapeuten doen uitgebreid onderzoek en bedenken een geschikte oplossing. Dit kan een op maat gemaakte podotherapeutische zool zijn, maar ook een orthese of taping. Ook behandelen onze podotherapeuten mensen met reuma of diabetes, sporters, mensen met zware beroepen en kinderen met voetklachten. 

In Nederland is podotherapie sinds 1982 wettelijk erkend paramedisch beroep. "Podotherapeut" is een wettelijk beschermde titel, die alleen mag worden gevoerd door iemand die een hbo-bacheloropleiding podotherapie heeft afgerond.

 

Wanneer naar de podotherapeut?

Mensen kunnen bij de podotherapeut terecht voor meer dan alleen voetklachten. Ook wanneer u last hebt van uw tenen, nagels, enkels, knieën, heupen of rug, is een bezoek aan de podotherapeut een goed idee. De podotherapeut behandelt klachten die voortkomen uit het niet goed functioneren van voeten en/of benen, een afwijkende voetstand of een verkeerd looppatroon. Hierdoor kunnen weer andere klachten in andere delen van het lichaam ontstaan, zoals overbelasting van een spier of gewricht. Lees meer.

 

Eerste keer naar de podotherapeut

De eerste keer dat u bij een podotherapeut komt, wordt er met behulp van klinische kennis, indien nodig inzet van de nieuwste hightech apparatuur, zoals drukmeetplaten of echografie, een onderzoek verricht naar de oorzaak van de klachten. Aan de hand van de verkregen gegevens, wordt er door de podotherapeut een behandeling voorgesteld, welke na overleg met u, kan worden gestart. Meer informatie over het onderzoek, behandeling en werkwijze.

Podotherapeut Elisi