Wat is een verzwikte of verstuikte enkel?

Bij een verstuiking of verzwikking van de enkel klapt uw voet plotseling om, meestal naar binnen. De band aan de buitenkant van uw enkel, de enkelband, komt onder spanning te staan en rekt uit en/of scheurt in. Er ontstaan hierbij kleine scheurtjes in de enkelband en er scheuren ook wat bloedvaatjes. U krijgt dan een pijnlijke en dikke enkel.


Hoe ontstaat een verzwikking of verstuiking?

Het enkelgewricht vormt de verbinding tussen voet en onderbeen. Om het enkelgewricht zitten enkelbanden (ligamenten) en een gewrichtskapsel; ook lopen er pezen langs. Een ligament is sterk weefsel dat botstukken stevig met elkaar verbind. De enkelbanden, gewrichtskapsel en pezen houden de voet en onderbeen bij elkaar en geven stevigheid aan het enkelgewricht. Bij een verzwikking of verstuiking worden de spieren en pezen, die langs de enkel lopen, overrekt.
 

Wat voelt u bij een gezwikte enkel?

 • Een verstuikte enkel doet in het begin vaak zo zeer dat u er niet op kunt lopen. Dit is normaal en heeft als functie  dat de enkel genoeg rust krijgt om te herstellen.
 • De ergste pijn wordt na een paar minuten minder, waarna u vaak al weer voorzichtig kunt lopen.
 • Uw enkel kan snel dik en blauw worden. Na een tijdje neemt de zwelling af en zakt het bloed naar de lagere delen van uw voet. Dan kunnen de hiel, de buitenste voetrand en de tenen ook blauw worden, en later groen en geel.
 • Direct na de verstuiking van een enkel is het vaak nog onduidelijk of de enkelband verstuikt of
 • Wanneer u van de pijn absoluut niet meer op uw voet kunt staan dan kan uw enkel gebroken zijn.
   

Oorzaken verzwikte enkel

Iedereen kan een enkelblessure oplopen. Meestal gebeurt dit door een onverwachte, verkeerde beweging waarbij de voet te ver naar binnen of naar buiten omklapt. Bijvoorbeeld als u een kuil of stoeprand niet gezien heeft.

De kans op een verstuikte enkel is groter:

 • Bij een verminderd gevoel van evenwicht;
 • Bij wandelen en sporten op ongelijke grond;
 • Bij zaalsporten op een stroeve ondergrond;
 • Bij sporten waarbij mensen tegen elkaar aan botsen, zoals voetbal en volleybal
 • Bij mensen die al eerder een verzwikte voet hebben gehad


Verzwikking of verstuiking voorkomen

Om preventief om enkelblessures te voorkomen, kunt u langs bij de podotherapeut.  De podotherapeut kan podotherapeutische zolen aanmeten om de enkelstabiliteit te vergroten. Daarnaast tijdelijk aanbrengen van een corrigerende tape aanmeten van een enkelbrace, schoenadviezen geven en of spierversterkende oefeningen uitleggen.
 

Een verzwikte enkel en sporten

Een goede warming-up en cooling down bij een training verminderen de kans op verzwikte enkels. Wanneer u uw enkel heeft verzwikt is het slim om deze tijdens het sporten te ondersteunen, bijvoorbeeld met tape, een enkelbandage of  een EXO-L Enkelbrace.  De enkel is zeker de eerste maand nog zeer onstabiel. Dit komt doordat de enkelbanden opgerekt zijn en je niet helemaal goed meer aanvoelt hoe de enkel in de ruimte staat. De kans dat je er de eerste weken door heen zal gaan is groot. Dit is niet alleen zeer pijnlijk maar vertraagd ook het herstel proces.

Heeft u uw voet verzwikt of verstuikt? Dit kunt u zelf doen

De eerste 5 dagen na de verzwikking of verstuiking:

 • Leg uw enkel direct na de verzwikking hoog, dit vermindert de zwelling. De enkel moet hoger liggen dan uw billen, ook in bed een kussen onder de enkel;
 • Koel uw enkel om zwelling te voorkomen. Doe dit met een ice-pack, ijsblokjes of diepvriesproducten in een plastic zak. Wikkel het in een theedoek om te voorkomen dat de huis bevriest. Het advies is om 4-6x per dag, 15 minuten te koelen met ijspakking.
 • Vermijd ontstekingsremmers, omdat deze het genezingsproces verminderen. Neem liever een paracetamol of NSAID;
 • Ontlast de enkel door zo min mogelijk te lopen tot de ergste zwelling weg is. Dit duurt meestal 2 tot 3 dagen;
 • Het aanbrengen van een drukverband, elastische bandage zorgt voor steun en vermindering van de zwelling.

4 – 7 dagen na de verzwikking of verstuiking:

 • Beweeg de enkel regelmatig om stijfheid te voorkomen. Activiteiten zoals fietsen (mits pijnvrij!) zorgt voor stimulatie van de doorbloeding en daarmee een sneller herstel;
 • Het aanleggen van een enkeltape of het dragen van een brace kan steun geven en als prettig ervaren worden. Wij raden aan om te kiezen voor een veterbrace of een semi-rigide brace, deze zorgen voor de meeste stabiliteit.
 • Ga steeds meer lopen, maar let er op dat u niet te veel door de pijngrens gaat;


Behandeling door de podotherapeut

De podotherapeut komt pas in actie als het natuurlijke herstelproces niet voldoende is voor een volledig herstel. Vaak bent u al onder behandeling van een fysiotherapeut om de enkel en de banden te versterken, maar blijven er klachten van instabiliteit tijdens het lopen. Indien dit klachten rond de enkel blijft veroorzaken en het herstelproces zodanig vertraagd kan de podotherapeut met een zooltherapie de enkel stabiliseren.
Sommige mensen verzwikken hun voet regelmatig, wanneer dit het gevolg is van een afwijkende voetstand, kan de podotherapeut preventieve maatregelen nemen.


Herstel verstuikte enkel

Een verzwikking/verstuiking geneest bijna altijd vanzelf; ook als de enkelbanden gescheurd zijn. Wel kan de enkel na verstuiking een paar maanden gevoelig of wat dikker worden of warm aanvoelen dit is een teken dat u net iets teveel heeft gedaan. Sporadisch is een operatie nodig, om de banden in te korten, meestal gebeurt dit bij fanatieke sporters. Ook wordt in bepaalde gevallen een gipsspalk voorgeschreven, dit moet dan enkele weken.
 

 

 

verzwikte enkel

  Anderen bekeken ook: