Wat is een runner’s knee?

Een runner’s knee wordt ook wel een renners knie, lopersknie of tractus iliotibialis-frictiesyndroom genoemd. Een runner's knee is een overbelastingsklacht waarbij irritatie ontstaat aan de buitenzijde van de knie. De klacht komt vooral voor bij hardlopers.
 

Hoe ontstaat een runner’s knee?

De irritatie/overbelasting ontstaat door wrijving van de pees over de knobbel van het kniegewricht aan de buitenzijde. Mogelijke oorzaken voor het ontstaan van een renners knie zijn:

 • Altijd aan dezelfde kant van de weg hardlopen
 • Beenlengteverschil
 • Standsafwijking van de voet
 • Verkeerde stand van de benen
 • Het dragen van verkeerde of versleten schoenen
   

Symptomen van een runner’s knee

 • Pijn aan de buitenkant van de knie en straalt soms uit naar het onderbeen
 • Pijn speelt al op na enkele minuten hardlopen
 • Trap aflopen is vaak pijnlijk
   

Een behandeling door de podotherapeut

Een behandeling door de podotherapeut bestaat uit een onderzoek naar de oorzaak van de klachten (vaak afwikkeling van voet op de buitenzijde of late kanteling van de voet naar binnen) waardoor er frictie van de pees met de knieknobbel ontstaat. Een behandeling door middel van corrigerende (sport-)podotherapeutische zolen kan een oplossing bieden. Bij beenlengteverschil wordt er ook hakverhoging toegepast. Tevens wordt er een sportschoenadvies gegeven, daarnaast ook loopadvies: zoals lopen aan de andere zijde van de weg in verband met de bolling van het wegdek. Vaak in combinatie met fysiotherapie. 
 

Het resultaat

Het te verwachten resultaat is goed tot klachtenvrij. Afhankelijk van de oorzaak moet de therapie blijvend worden toegepast. 
 

Loopanalyse speciaal voor hardlopers

Speciaal voor hardlopers biedt RondOm Podotherapeuten een loopanalyse aan; een uitgebreid bewegings- en looponderzoek waarbij wordt gekeken naar uw looppatroon en eventuele blessures. Hiermee leert u gerichter trainen om beter, sneller en blessurevrij te lopen.
 

Runner's Knee

Anderen bekeken ook: