Wat is de ziekte van Bechterew?

De ziekte van Bechterew is een reumatische aandoening waarbij ontstekingen in de gewrichten ontstaan met name van de bekken en de wervelkolom en waarbij de ruggenwervels steeds stijver worden en uiteindelijk vastgroeien.

 

Ontstaan ziekte van Bechterew

De precieze oorzaak van Bechterew is niet bekend maar erfelijkheid speelt zeker een rol. De ziekte uit zich meestal rond het 25e levensjaar en vrijwel altijd voor het 45ste levensjaar.

Het komt voor bij 0,1% van de bevolking. Het is belangrijk dat de diagnose zo vroeg mogelijk vastgesteld wordt. Met name het in beweging blijven is zeer belangrijk ter voorkoming dat gewrichten vast gaan groeien  in een verkeerde stand. Het blijkt dat vrouwen meestal een minder ernstig beloop hebben van de klachten waardoor het bij mannen vaak sneller en eerder vastgesteld wordt en de diagnose bij vrouwen dus vaak gemist wordt

 

Klachten ziekte van Bechterew

  • 60% heeft pijn en stijfheid in de onderrug en bekken, met name in de vroege ochtend;
  • 40% heeft hielpijn.

De ochtendstijfheid en pijn in de rug verdwijnen na beweging of bij het gebruik van een warm bad.

Verloop ziekte van Bechterew

De klachten beginnen in 60% van de gevallen bij stijfheid in de onderrug of pijn in de hielen. De gewrichten in de rug gaan stijver worden waardoor meer klachten ontstaan en de wervels ook echt vast kunnen komen te zitten. In een later stadium kunnen er zelfs ook ontstekingen ontstaan in de schouderregio en de heupen. Bewegen wordt hierdoor moeilijker en pijnlijk. In beweging blijven is dan ook essentieel om te zorgen dat de gewrichten minder snel zullen vastgroeien.

Doordat rugpijn en hielpijn in het algemeen veel voorkomen bij de Nederlandse bevolking wordt de diagnose Bechterew nog vaak gemist in het vroege stadium. Het duurt meestal 10 jaar voor de diagnose gesteld is.

Bechterew wordt momenteel behandeld met ontstekingsremmende middelen en bewegingstherapie. Daarnaast bestaan er ook sinds kort effectieve geneesmiddelen waarmee de klachten ook goed bestreden kunnen worden en lopen er onderzoeken naar andere medicijnen.

 

Podotherapie bij de ziekte van Bechterew

Als een gewricht eenmaal vast zit is er weinig meer aan te doen, je kan je voorstellen dat wanneer een gewricht in een verkeerde stand vastgroeit dat dit veel problemen geeft en zelfs invaliderend kan zijn. Het optimaliseren van de stand en houding door een goede stevige schoen in combinatie met een op maat gemaakte podotherapeutische inlegzool helpt om zo de belasting zo optimaal mogelijk te maken en daarbij dus zo pijnvrij mogelijk te bewegen. 

 

Advies ziekte van Bechterew:

  • zorg voor een stevige (wandel) schoen (zie schoenadviezen voor meer uitleg);
  • blijf in beweging maar doe dit wel op een gezonde manier;
  • laat uw voetstand controleren en optimaliseren bij de podotherapeut.

reuma

Anderen bekeken ook: