Wat is het?

Het gebruik van echografie van het bewegingsapparaat, oftewel musculoskeletal ultrasound (MSU) binnen de podotherapie wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit. Dit is niet vreemd, want door de combinatie van klinisch onderzoek, het (dynamisch) gebruik van MSU en de kennis van de functionele bewegingsleer kan MSU een schat aan informatie geven. MSU wordt gebruikt om (spier)weefsel in knie, benen, enkel en voet in beeld te brengen en te beoordelen op bijv. kwaliteit, vorm en functie. Met een behandelkop, de zogenaamde ‘transducer’, worden met tussenkomst van gel, hoogfrequente geluidsgolven in het lichaam gestuurd en weer opgevangen door dezelfde transducer. Middels software worden deze teruggezonden geluidsgolven omgezet in een beeld met grijstinten. Je kunt het vergelijken met een echoscopie bij ongeboren kinderen.

 

Scholing is belangrijk

De betrouwbaarheid van MSU is afhankelijk van de ervaring van de onderzoeker, scholing is dus noodzakelijk. In 2012 is aan Fontys Hogeschool te Eindhoven de eerste opleiding gestart voor MSU voor podotherapeuten. Deze specialisatie is door meerdere teamleden van RondOm Podotherapeuten gevolgd en met goed resultaat afgerond. Deze teamleden zijn naast podotherapeut ook MSU podotherapeut, wat inhoudt dat zij ook gekwalificeerd zijn om echo’s te maken van spieren/pezen/weke delen en botcontouren en deze te beoordelen.

 

Toepassing MSU bij onderzoek

Echografie wordt in de eerstelijnszorg een steeds belangrijker instrument. Musculoskeletal Ultrasound biedt een voor de patiënt niet-belastende methode om direct diagnostische informatie te krijgen van het bewegingsapparaat. Door middel van het echografisch onderzoek is, naast het stellen van een podotherapeutische diagnose, het verloop van het genezingsproces beter vast te leggen.

 

 

Voordelen

Het gebruik van MSU binnen de podotherapie biedt zeer veel voordelen: het onderzoek is voor de patiënt niet belastend, de patiënt krijgt snel en beter beeld van de klacht, er kan een nauwkeurige diagnose en prognose worden gesteld, de vooruitgang kan gemeten worden en de behandeling kan beter op de klacht afgestemd worden. Een ander belangrijk voordeel van MSU is de mogelijkheid tot het verrichten van dynamisch onderzoek; onderzoek terwijl de patiënt een beweging in een gewricht/spier/pees maakt.

 

MSU wordt toegepast voor het in beeld brengen van:  

•spierweefsel

•peesweefsel

•hielspoorklachten

•slijmbeurzen

•ligamenten / banden

•gewrichten

•botcontouren

•zenuwweefsel

•ontstekingen/irritatie (tendinose/tendinitis)

•infecties

Daarnaast kan met echografie ook vaatdiagnostiek toegepast worden, bijv. bij diabetespatiënten waarmee evt. bloedvatproblematiek beoordeeld kan worden.

 

Wanneer?

Meestal raadt de podotherapeut, huisarts of andere specialist dit onderzoek aan. U kunt natuurlijk ook zelf vragen om een echografisch onderzoek. Het aanvragen van een echografisch onderzoek kan meestal op korte termijn. Deze onderzoeken worden verricht op diverse locaties van RondOm Podotherapeuten

 

Kosten

De kosten voor een echografisch onderzoek worden veelal vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Een echografisch onderzoek kost tussen de 20 en 60 euro. Deze kosten zijn afhankelijk van het soort echografisch onderzoek.

Interesse?

Let's do this! Maak een afspraak om te kijken waar uw problemen vandaan komen.