Wat is shockwave therapie?

“Extracorporeal shockwave therapie” afgekort ESWT, wordt vaak ingezet bij aandoeningen aan het bewegingsstelsel. Veel mensen denken dat hier gebruik wordt gemaakt van stroomstootjes, maar niks is minder waar. Het woord shock in shockwave staat namelijk niet voor stroom, maar letterlijk vertaald staat er schokgolf. Dit zijn akoestische schokgolven. Er worden dus eigenlijk geluidschokgolven het lichaam ingestuurd. Deze schokgolven stimuleren de aanmaak van groeifactoren. Hierdoor kunnen weefsels zoals pezen herstellen. Daarnaast verlicht de shockwave therapie ook de pijn.
 

Wat zijn de voordelen van shockwave?

Shockwave geeft goede resultaten bij het langdurig aanwezig zijn van hiel-achillespees, maar ook bij andere peesklachten worden goede resultaten behaald. Shockwave therapie heeft een aantal voordelen zoals:

  • Er is een grote kans op succes zonder geneesmiddelen of chirurgie;
  • Het zijn kortdurende behandelingen (10 minuten per sessie);
  • Pijnverzachting en herstel van de volledige mobiliteit is al mogelijk na enkele dagen;
  • Er zijn weinig bijwerkingen. Wel kan er na de behandeling een lichte roodheid of zwelling ontstaan.
     

De behandeling

Middels onderzoek wordt vastgesteld welke behandeling het beste bij de klachten past. De shockwave behandeling wordt vaak gecombineerd met podotherapie en fysiotherapie. Vaak zijn 3 tot 5 behandelingen voldoende om jouw klachten te verhelpen. Na 2 tot 3 behandelingen is het effect vaak al merkbaar. De behandeling kan als kortdurend gevoelig worden ervaren. De totale behandeling duurt slechts een paar minuten waardoor het een snelle en effectieve therapie is. Shockwave therapie heeft weinig bijwerkingen en kan soms oplossingen bieden zodat injecties of operaties niet nodig zijn.
 

Voor welke blessures kan je shockwave therapie inzetten?

De meest voorkomende blessures waarbij shockwave wordt gebruikt zijn achillespeesblessures en hielspoor. Verder wordt het ook ingezet bij:

 

Wanneer en hoe vaak een shockwave therapie?

Shock wave therapie wordt niet direct gezien als een losse behandelmethode. Het wordt vooral aanvullend gebruikt. Dat kan dus zijn als aanvulling naast bijvoorbeeld oefentherapie of zooltherapie. Shockwave wordt over het algemeen in wekelijks toegepast. Dat betekent dat er iedere week een shockwave sessie plaatsvindt. De hoeveelheid sessies die een persoon nodig heeft kan veel variëren tussen personen. Als er geen positief effect wordt waargenomen tussen de 3 à 5 sessies, heeft verdere sessies meestal geen nut.

 

Veilig?

Het is een veilige therapie en er zijn eigenlijk niet veel nadelen van een behandeling bekend. Het grootste nadeel is dat de behandeling vaak als pijnlijk wordt ervaren. De huid kan ook wat rood worden en heel soms een kleine blauwe plek ontstaan. Verder zijn er wel een paar gevallen wanneer shockwave therapie niet ingezet mag worden bijvoorbeeld bij een ernstige afwijkingen bij de bloedstolling. Het is belangrijk om altijd contact op te nemen met een shockwave specialist.

 

Shockwave therapie kosten

Shockwave therapie is dus een veilige therapie die gebruik maakt van geluidsschokgolven. De therapie kan het beste als aanvulling op een behandeltraject worden toegevoegd. Een behandeltraject kost doorgaans zo'n 150 tot 450 euro. Bekijk onze prijslijst voor de exacte prijzen.

Shockwave

Anderen bekeken ook: