Tractus iliotibialis frictie syndroom (pijn buitenzijde knie)

Wat is het tractus iliotibialis frictie syndroom?

Het tractus iliotibialis frictie syndroom is een blessure die vaak voorkomt bij hardlopers en wandelaars. Het is de meest voorkomende oorzaak van pijn aan de buitenzijde van de knie.
 

De tractus iliotibialis heeft als functie het leveren van stabiliteit aan de buitenkant van de knie. Wanneer de knie buigt, verschuift de ligging van de tractus iliotibialis iets naar achteren. Wanneer de knie zich weer strekt, schiet hij weer terug naar voren. Deze beweging is meestal verantwoordelijk voor de irritatie en ontstekingen van de tractus iliotibialis en een slijmbeursontsteking.
 

Oorzaken tractus iliotibialis frictie syndroom

Het tractus iliotibialis frictie syndroom ontstaat vaak door overbelasting van de knie, bijvoorbeeld tijdens het hardlopen en wandelen. Deze overbelasting kan o.a. ontstaan door:

 • Holvoeten: dit voettype zorgt voor minder schokdemping in de voeten en enkels,  waardoor de knieën zwaarder belast worden.
 • Zwakke bil- en/of bovenbeenspieren. 
 • Naar binnen gezakte enkels en O-benen
 • Beenlengte verschil
 • Slappe kniebanden
 • Onjuiste of versleten schoenen
 • Veel aan dezelfde kant van de weg hardlopen. Het linker- of rechterbeen wordt op die manier namelijk in een o-stand gedwongen.
 • De intensiteit of het aantal kilometers van een hardlooptraining te snel laten toenemen.
 • Onvoldoende core stability tijdens het hardlopen
   

Klachten tractus iliotibialis frictie syndroom

De pijn is meestal gelokaliseerd aan de buitenzijde van de knie. De pijn kan variëren van een doffe tot een scherpe, stekende pijn. Ook kan de slijmbeurs (bij de heup) pijnlijk zijn tijdens het lopen of bij lokale druk, bijvoorbeeld er op liggen.

 

Tractus iliotibialis frictie syndroom of runner's knee?

Het tractus iliotibialis frictie syndroom wordt vaak verward met de runner's knee of renners knie. Hoewel beide veel voorkomen bij hardlopers, gaat het toch om verschillende blessures. Bij het tractus iliotibialis frictie syndroom voelt men pijn aan de buitenzijde van de knie, bij een runner's knee voelt men pijn aan de voorzijde van de knie.


Wat kunnen onze podotherapeuten doen?

Onze podotherapeuten kunnen de oorzaak van uw knieklacht onderzoeken en u een passende behandeling geven, zoals het vervaardigen van (sport)inlegzolen, het geven van een schoenadvies, tijdelijke ontlasting via taping of een behandeling in combinatie met de fysiotherapeut.


Hardlopen en pijn aan buitenzijde knie?

Loopt u veel hard en ervaart u pijn aan uw knieën? RondOm Podotherapeuten biedt een loopanalyse aan; een uitgebreid bewegings- en looponderzoek waarbij wordt gekeken naar uw looppatroon en eventuele blessures. Hiermee leert u gerichter trainen om beter, sneller en blessurevrij te lopen.

Tractus iliotibialis frictie syndroom

Anderen bekeken ook: