Wat is een hernia?

We spreken van een hernia, als een deel van de zachte stof in de tussenwervelschijf naar buiten stulpt. Een hernia komt meestal in de rug voor, maar kan ook in de nek voorkomen. De tussenwervelschijf, werkt als een soort ‘schokdemper’ in de wervelkolom, dus als deze zijn soepelheid verliest, kan het bepaalde bewegingen niet meer goed opvangen. Met als gevolg dat er scheurtjes komen in de buitenkant van de schijf, waardoor de zachte binnenkant van de schijf niet meer goed beschermd wordt.

 

Oorzaken hernia

Hoewel er bij veel mensen zwakke plekken in de tussenwervelschijven zitten, leidt dit lang niet altijd tot pijnklachten. De scheurtjes ontstaan doorgaans geleidelijk als gevolg van een verkeerde lichaamshouding en lichaamsbeweging. De kans op een hernia wordt vergroot door eentonig en weinig afwisseling in de houding, zoals bij veel soorten van zittend of staand werk of werk waarbij veel dezelfde bewegingen worden gemaakt, zoals tillen en draaien. Soms kan een hernia ook plotseling ontstaan, bijvoorbeeld door een ongeval of verkeerde beweging. Ouderdom maakt de kans op een hernia groter.

 

Klachten hernia

Een hernia, gelokaliseerd ter hoogte van het laagste deel van de rug, veroorzaakt vaak lage rugpijn, waarbij de pijn kan uitstralen naar één been of beide benen. Deze klachten kunnen lijken op spit of ischias. Tintelingen in been of voet kunnen ook op een hernia wijzen. Bij het verergeren van de klachten kunnen de beenspieren kracht verliezen of in meer of mindere mate gevoelloos raken. Een ernstige hernia kan zelfs leiden tot het verlies van controle over blaas en darmen. In dat geval moet er direct worden doorverwezen naar de neuroloog.

 

Wat kan een podotherapeut doen?

De podotherapeut kan onderzoeken of uw herniaklachten zijn ontstaan door een verkeerde voetstand of voetafwikkeling. De podotherapeut kan dit corrigeren met een zooltherapie.

hernia

Anderen bekeken ook: