Gymmen met of zonder schoenen?

De rol van schoenen bij gymmen voor kinderen: een advies van de podotherapeut

Lichamelijke beweging zoals gymmen is ontzettend belangrijk voor zowel jong als oud. Bewegen heeft een positief effect op de motoriek, cognitieve functies, sociale vaardigheden en op het zelfvertrouwen. Maar gymmen doen we toch op schoenen? Of toch niet? Podotherapeut Nicole Hoen-Schutjes van RondOm Podotherapeuten kreeg de vraag: is het goed om kinderen te laten gymmen op schoenen?

 

Belangrijke overwegingen bij het kiezen van gymschoenen voor jonge kinderen

Allereerst wil ik het gymmen op sokken afraden; de gymvloer is van zichzelf al glad en in combinatie met sokken kan dit tot gevaarlijke situaties leiden. Wanneer een kind naar school gaat en wekelijks gaat gymmen, is hij/zij 4 jaar oud. Tussen de 4 en 8 jaar groeit de voet ongeveer 1 à 2 maten per jaar. Dit wil zeggen dat de maat van de schoenen gedurende het schooljaar gecontroleerd moeten worden. Wanneer de gymschoenen op school blijven wordt dit vaak vergeten.

Jonge kinderen hebben veelal niet in de gaten dat een schoen te klein is, het lichaam past zich makkelijk aan door de tenen te laten klauwen. Dit belemmert het lopen, veroorzaakt problemen aan de nagels en huid en geeft vervorming aan de tenen en voeten. Een te grote schoen daarentegen is ook niet goed; in een te grote schoen gaat de voet schuiven, waardoor de tenen ook gaan klauwen voor meer stabiliteit. Dit veroorzaakt nagel/huidproblemen en vervorming. Het advies is om gemiddeld 1-1,5 cm groeiruimte aan te houden. Naast de lengtemaat is de breedtemaat van een schoen net zo belangrijk, wanneer een schoen te smal is kan dit nagel/huidproblemen veroorzaken of vervorming aan de voet en tenen. Een te brede schoen kan het looppatroon belemmeren.

Zijn er naast de schoenmaat ook nog andere punten waar een goede schoen aan moet voldoen?

Jazeker, hierbij de belangrijkste punten:

  • De loopzool moet relatief plat en soepel zijn (met maximaal 1 cm hakhoogte tov de voorvoet).
  • De schoen moet de hiel goed omsluiten.
  • Zorg voor een verstelbare sluiting over de wreef: veters of klittenband.
  • Strik de schoen niet te strak. Dit kan de beweging in de voet belemmeren.
  • Leren schoenen en schoenen met mesh ventileren beter dan afgesloten synthetische schoenen, hierdoor heb je minder kans op schimmelinfectie en huidbeschadigingen.

 

Wanneer zijn schoenen aan te raden?

Bij een leeftijd van 6+ nemen de lichamelijke krachten en intensiteit toe tijdens het sporten, dit in combinatie met een harde ondergrond kan klachten in de voet veroorzaken; zoals hielpijn, dit is een veel voorkomende klacht in de (kinder)podotherapeutische praktijk. Tijdens ren en spring lessen bij een leeftijd van 6+ is het aan te raden om gymschoenen te dragen. Ook wanneer er buiten wordt gegymd, bij een gladde ondergrond of bij uitdagende klimparcours. Wanneer je kind geschikte schoenen draagt, die met regelmaat gecontroleerd worden op schoenmaat, slijtage en stevigheid, dan is het gymmen op schoenen geen probleem.

Toch zijn er ook vele voordelen van het gymmen zonder schoenen; zo hebben kinderen meer gevoel bij de oppervlaktes en verschillende soorten ondergrond. Zo kunnen er meer sensorische prikkels verwerkt worden. De voeten hebben een actievere functie in het zoeken naar grip en balans. En er kunnen eerder afwijkingen aan de voeten door de juf of meester worden gesignaleerd, in de sokken en schoenen zie je de voeten natuurlijk niet.

Uit de onderzoeken die zijn uitgevoerd omtrent dit onderwerp zijn er geen harde bewijzen maar er wordt wel gesuggereerd dat het gymmen op blote voeten andere uitkomsten bieden m.b.t. springhoogte, balans en sprinten. Schoenen zouden impact hebben op het looppatroon en de eigenschappen van de voet.

 

gymmen met of zonder schoenen foto

 

 

Hoe zit het dan met wratten, schimmels,.. ?

Hygiëne begint al in de kleedruimte en gymzaal, dit is aan de school om dit te handhaven. Daarbij is het belangrijk dat na de gymles de voeten goed worden gewassen. Daarnaast is het aan te bevelen aan de ouders om de teennagels van de kinderen kort te houden om schade of infectie te voorkomen.

 

Conclusie

Er zijn geen harde bewijzen waarom kinderen op blote voeten moeten gymmen, echter zijn er wel veel positieve voordelen. De voeten worden meer geprikkeld en zo breed als mogelijk getraind. We kunnen er niet altijd omheen om schoenen te dragen, denk hierbij aan een gladde ondergrond, uitdagende klimparcours of een les waarbij veel moet worden gesprongen of gerend (6+ jaar) dan is het aan te raden om gymschoenen te dragen. Dus <6 jaar lekker op de blote voeten en bij 6+ jaar soms met schoenen en soms op blote voeten.

 

Tips;

Dunne turnschoentjes of antislip gymschoentjes.

werken bij RondOm?

Meewerken aan het verbeteren van iemands leven met behulp van podotherapie?

Kom werken bij RondOm! Bekijk onze vacatures en solliciteer direct.