Wielrennen en de voet

De eerste mooie fietsdagen van het lenteseizoen zijn inmiddels gepasseerd. Voor fietsliefhebbers is dit hét moment om er weer op uit te trekken. Onze wielrenexpert Kelly krijgt veel vragen over pijnlijke voeten tijdens het fietsen. In deze blog vertelt ze graag meer. 

Pijn ondervoet wielrennen

Het is een feit dat voetklachten regelmatig voorkomen bij fietsers. Een wielrenner fietst in een gesloten keten waarin coördinatie tussen spieren en gewrichten belangrijk is om de krachtproductie goed over te brengen op de pedaal. Het totale plaatje moet kloppen om pijnklachten te voorkomen: Als er een disbalans aanwezig is in deze keten, kan het lichaam gaan compenseren met onder andere de voet wat veel energie vraagt van de benen. Hierdoor kan de wielrenner minder effectief rondtrappen en zullen de vermogens van de sporter minder worden. Het contactpunt van de voet met de pedaal beïnvloedt de biomechanica van de onderste extremiteiten (heup, knie, enkel en voet).

 

Veel voorkomende voetklachten:

  • brandende voeten;
  • dove, tintelende tenen of voorvoet;
  • pijn onder de hiel of voetboog;
  • pijnlijk grote teengewricht;
  • drukplekken en/of blauwe teennagels.

Naast een disbalans van de keten zijn niet goed passende fietsschoenen, niet goed afgestelde schoenplaatjes (cleats) en een afwijkende voetstand een oorzaak van (voet)klachten. In sommige gevallen kan ook de zadelhoogte van invloed zijn.

Zool fietsschoenen

In de meeste fietsschoenen zit een standaard zool die niet de juiste ondersteuning biedt voor de voeten. Het kan verstandig zijn om speciale wielerzolen te laten aanmeten. Dit is mogelijk bij een wielerpodotherapeut, zoals: Kelly Stuer.  De wielerpodotherapeut kan ook de schoenplaatjes juist afstellen voor een betere krachtsoverdracht.

  • Voor een preventieve check-up of het verhelpen van fietsklachten kan u een afspraak maken voor een wieleronderzoek bij RondOm Podotherapeuten. 

Meer informatie

Afspraak maken

wielrenexpert

werken bij RondOm?

Meewerken aan het verbeteren van iemands leven met behulp van podotherapie?

Kom werken bij RondOm! Bekijk onze vacatures en solliciteer direct.