Zadelproblemen tijdens het fietsen

Het nieuwe fietsseizoen is van start gegaan. Er worden weer meer koerstochten gepland en wielerevenementen gereden. Een mooi doel is fit worden óf te blijven óf om prestaties te verbeteren! Met regelmaat schrijf ik, Björn Oris (sportpodotherapeut en wielerexpert bij RondOm Podotherapeuten), over blessures tijdens het fietsen. Deze blog gaat over zadelproblemen.

Klachten in de liesregio, drukproblemen of pijnklachten ter hoogte van het zitvlak komen vaker voor dan mensen zouden inschatten. Dit hoor ik ook vaak terug in de praktijk. Er rust een taboe op, mensen praten hier liever niet over.

Tijdens het wieleronderzoek is het belangrijk voor ons om eventuele klachten, zoals zadelproblemen, goed uit te vragen tijdens het eerste gesprek. Blessures of klachten kunnen ervoor zorgen dat je het fietsplezier verliest. Zonde, want zeker in deze "zittende maatschappij" is beweging zo belangrijk!

 

Symmetrie

We mogen ervan uitgaan dat onze fietsen symmetrisch zijn. Het menselijk lichaam is echter nooit helemaal recht of volkomen symmetrisch. Op de fiets hebben we vijf contactpunten: het zitvlak in combinatie met beide voeten en handen. Tijdens het onderzoek beoordelen wij de symmetrie van de fietspositie. Wanneer een sporter bijvoorbeeld een beenlengteverschil heeft, kan deze "asymmetrie" van invloed zijn op aanwezige (zadel)klachten.

Er zijn verschillende oorzaken voor een beenlengteverschil. In de praktijk noemen wij dit een absoluut of een schijnbaar beenlengteverschil. Met een absoluut verschil bedoelen wij dat er een effectief lengteverschil aanwezig is in de botstructuren tussen het linker- en rechterbeen. Bij een schijnbaar verschil kan er een asymmetrie ontstaan door bijvoorbeeld spierverkortingen of doordat er een bekkenverwringing aanwezig is. In beide gevallen kunnen er klachten ontstaan.

Stabiliteit

Naast lichamelijke asymmetrie, is een goede stabiliteit tijdens het fietsen ter hoogte van het bekken belangrijk om problemen te voorkomen. Om de stabiliteit in de bekkenregio te verbeteren, beoordelen wij in de praktijk de spierkracht, de spierlengte en de coördinatie van de spiergroepen. Maar ook de afstelling van de fiets, gecombineerd met de positie van de schoenplaatjes, speelt hierin een belangrijke rol.

 

Wieleronderzoek – waar kijken wij naar?

Na een intakegesprek voeren wij drukmetingen uit. Met behulp van een drukmeetplaat zal de Sportpodotherapeut twee analyses maken: een stilstaande meting en een dynamische meting van het looppatroon. De resultaten van deze metingen geven ons informatie over onder andere de stabiliteit, verdeling van het lichaamsgewicht en verhoogde drukplekken.

Vervolgens voeren wij klinische (MSK) testen uit. Zo kunnen wij de mobiliteit, spierkracht en lenigheid beoordelen. Ook vragen wij de sporter om bepaalde oefeningen uit te voeren zodat wij de coördinatie kunnen beoordelen.

Daarna is het tijd om te fietsen op uw eigen fiets. Een videoanalyse helpt ons om de bewegingen goed te kunnen analyseren. Al tijdens de analyse kunnen wij uw fietsafstellingen en schoenplaatjes aanpassen. Zo kan ik bijvoorbeeld het zadel of het stuur kantelen en vervolgens opnieuw metingen uitvoeren. Eén van de metingen is om naar de balansverdeling van het zadel te kijken. Wij analyseren vanuit verschillende aanzichten (voor-, zij- en achteraanzicht) en meten gewrichtshoeken, net zolang tot de sporter in de meest ideale houding op zijn of haar fiets zit.

Alle onderzoeksgegevens worden gepresenteerd in een rapport. Dit rapport geeft de sporter inzicht in zijn of haar zwaktes en verbeterpunten. Uiteraard bespreken wij de resultaten samen met u, om eventuele onduidelijkheden uit te leggen. Vaak aanvullend met spierversterkende oefeningen of rekoefeningen. Deze dragen bij aan een stabiele basis ter hoogte van het zitvlak op uw fiets!

 

Preventie

Een lichaam dat biomechanisch goed functioneert, loopt minder risico op het ontwikkelen van blessures, of dat nu lopend of fietsend is. Mijn rol als sportpodotherapeut en wielerexpert is om het evenwicht tussen uw lichaam en de fiets goed in balans te brengen. Wij onderzoeken of uw voeten, enkels, knieën, heupen en rug efficiënt en optimaal kunnen bewegen.

 

Vergoeding

Een wieleronderzoek, wielerzolen en een shoefitting consult worden in sommige gevallen vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekeringspakketten. Informatie over vergoedingen vindt u hierHeeft u een persoonlijke vraag? U kunt mij bereiken via: wieleronderzoek@rondompodotherapeuten.nl.

 

wieleronderzoek

 

 

werken bij RondOm?

Meewerken aan het verbeteren van iemands leven met behulp van podotherapie?

Kom werken bij RondOm! Bekijk onze vacatures en solliciteer direct.