EHBE - Eerste hulp bij enkelverzwikkingen

Heb je een misstap gemaakt en daarmee je enkel verzwikt? Wat een pech en ontzettend balen! Met onderstaande EHBE weet je wat je kan doen, lees snel verder...

Wat is een enkelverzwikking?

Wanneer je zwikt gaat de enkel naar buiten en draait de voet naar binnen, hierbij worden de enkelbanden opgerekt of ontstaat er een (gedeeltelijke) scheuring. Na de verzwikking ontstaat er vaak een zwelling en kan er soms een bloeduitstorting te zien zijn.

 

Wat te doen in de eerste 5 dagen, de acute fase?

Allereerst, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan als je binnen 24 uur na de misstap niet in staat bent om zonder hulp 4 stappen te lopen.

Do’s:

  1. Wees de eerste dagen voorzichtig met activiteiten en bewegingen die de pijn verergeren. Rust houden is belangrijk. Eventueel is het prettig om met elleboogkrukken te lopen, ter ontlasting van de aangedane enkel en vervolgens geleidelijk belasten. Luister hierbij goed naar je lichaam!
  2. Probeer zo veel mogelijk met de aangedane voet-enkel omhoog te zitten, zo wordt de zwelling minder en verbeter je de doorbloeding.
  3. Het aanbrengen van een drukverband, elastische bandage zorgt voor steun en vermindering van de zwelling.
  4. Eventueel koelen met ijs (met bescherming van de huid) kan pijnverlichting geven (VSG, richtlijn). Het advies is om 4-6x per dag, 15 minuten te koelen met ijspakking.
  5. Blijf optimistisch en zelfverzekerd, dit is ook belangrijk voor een optimaal herstel.

 

Dont’s:

  1. Vermijd ontstekingsremmers omdat deze het genezingsproces verminderen. De algemene richtlijnen over pijnbestrijding dienen na het acute inversietrauma van de enkel gevolgd te worden waarbij paracetamol eerste keus en NSAID tweede keus is (VSG).

 

Wat moet ik doen na de acute fase, 4-7 dagen na het letsel?

De aangedane enkel kan nog gezwollen zijn en eventueel is er verkleuring van de huid zichtbaar.

  1. Activiteiten zoals fietsen (mits pijnvrij!) zorgt voor stimulatie van de doorbloeding en daarmee een sneller herstel.
  2. Het aanleggen van een enkeltape of het dragen van een brace kan steun geven en als prettig ervaren worden. Wij raden aan om te kiezen voor een veterbrace of een semi-rigide brace, deze zorgen voor de meeste stabiliteit.
  3. Het is belangrijk om spierversterkende oefeningen te doen om de coördinatie, balans, mobiliteit, spierkracht en proprioceptie te verbeteren. Deze oefeningen kunnen zowel thuis als tijdens het sporten gedaan worden.

 

De podotherapeut helpt!

Wanneer je eenmaal een keer ernstig je enkel verzwikt hebt, kan het zijn dat de enkelbanden opgerekt en of (deels) afgescheurd zijn. Hierdoor mist jouw enkelstabiliteit. Dit betekent dat je vervolgens heel gemakkelijk je enkel opnieuw kan zwikken. Blijft je enkel na 6 weken nog steeds pijnlijk en beperkt in de beweging? Neem dan contact op met een podotherapeut.

 

Preventief blessures voorkomen

Ook preventief om enkelblessures te voorkomen, kun je contact opnemen met een podotherapeut. Bij sommige sporten of beroepen loop je een verhoogd risico op enkelblessures, bijvoorbeeld bij een onregelmatige ondergrond. De podotherapeut kan podotherapeutische zolen aanmeten om de enkelstabiliteit te vergroten. Daarnaast tijdelijk aanbrengen van een corrigerende tape, aanmeten van een enkelbrace, schoenadviezen geven en of spierversterkende oefeningen uitleggen. Ons doel is om jouw enkel zo snel mogelijk te laten herstellen!

 

oefening

werken bij RondOm?

Meewerken aan het verbeteren van iemands leven met behulp van podotherapie?

Kom werken bij RondOm! Bekijk onze vacatures en solliciteer direct.