Blog: de ideale voetbalschoen

De keuze is reuze. Maar om te beoordelen of een voetbalschoen goed is en bij je past, moet je de schoen testen. Kijk niet per se naar de voetbalschoenen van je favo-voetballers: Cristiano Ronaldo, Lionel Messi of Neymar JR.

Pasvorm

De pasvorm is heel belangrijk. Een schoen moet lekker zitten om de controle over de bal te houden. Het mag daarom niet knellen of pijn doen, in het ergste geval, kun je zelfs een blessure krijgen.

 

Passen voetbalschoen

Wanneer je een voetbalschoen in de winkel past, voel je vaak niet goed genoeg of de schoen te klein of groot is. Om de pasvorm goed te controleren is het handig om in de winkel de binnenzool uit de schoen te halen (als deze niet is vastgeplakt). Als je deze binnenzool hierna op de grond legt, moet deze in de lengte ongeveer een duimbreedte langer zijn.

 

Waar let je op?

Bekijk de breedte van je zool: het valt waarschijnlijk op dat je voet breder is dan de zool. Dit is tot zekere hoogte normaal, als bijvoorbeeld je kleine teen niet op de binnenzool past, hoeft deze nog niet gelijk te klein te zijn. Het is hierdoor ook moeilijk, om op het zicht de breedte te beoordelen. Wanneer je een schoen past, probeer ze in de winkel zo lang mogelijk aan te houden. Test ze bijvoorbeeld met een kort sprintje.

Als een schoen in de winkel te smal is, is het heel belangrijk dat je zoekt naar een schoen met een bredere leest. Koop dus geen maat groter en stop ook geen extra zooltje in de schoen.

 

De noppen

De hoeveelheid grip wordt voornamelijk bepaalt door het soort ondergrond en de noppen. Voor voetbalschoenen zijn er zes categorieën ondergronden: firmground, artificial ground, softground, hardground/multiground, turf field en indoor. Al deze ondergronden hebben hun eigen soort noppenvorm, -lengte en -patroon. Als je een allround voetbalschoen wilt, is de firmground schoen de meest gedragen soort in Nederland.

 

De grip van noppen

Wat de grip van de noppen nog meer bepaald, is de positie waarop je speelt. Middenvelders moeten namelijk meer draaien dan buitenspelers en keepers hebben meer zijwaartse bewegingen dan een spits. Om hier rekening mee te houden, zijn er verschillende nopvormen. Middenvelders hebben vaak ronde noppen, buitenspelers hebben wings en keepers hebben een ruitnop.

 

De grip

Naast de pasvorm is de grip op het veld heel belangrijk. De hoeveelheid grip van de schoen zorgt ervoor hoe goed je kunt versnellen, remmen, draaien en zorgt ervoor dat je niet uitglijdt. Een keerzijde van grip is dat je het soms teveel van kan hebben, hierdoor kan het draaivermogen beperkt zijn en zelfs blessures oplopen. Het is daarom belangrijk de juiste hoeveelheid grip te hebben op het veld.

 

Veters

Om de bal beter te controleren hebben fabrikanten verschillende sluitingen ontworpen. Je hebt bijvoorbeeld een traditionele veter in het midden van de schoen, maar ook verborgen veters, veters aan de zijkant of zelfs helemaal geen veter. Hoe minder veter op de bovenkant, hoe meer oppervlakte van de schoen balcontact kan maken. Hierdoor heb je meer controle over een bal. Maar hoe minder veter, hoe minder strak je in de schoen zit. Hierdoor kan deze snel gaan slippen bij de hiel, voornamelijk als deze schoen wat ouder wordt.

 

Tip van de (sport)podotherapeut

De laatste tip die we je kunnen geven is het extra controleren of de binnenzool uit de schoen kan. Als dit kan, heb je namelijk de mogelijkheid om er een podotherapeutische zool in te stoppen. Hierdoor kunnen blessures behandeld en voorkomen worden.

Hopelijk kijk je voortaan niet alleen naar welke voetbalschoen Cristiano Ronaldo draagt, maar neem je dé ultieme voetbalschoen specifiek voor jouw voeten.

Meer informatie is de vinden op onze website.

voetbalster

werken bij RondOm?

Meewerken aan het verbeteren van iemands leven met behulp van podotherapie?

Kom werken bij RondOm! Bekijk onze vacatures en solliciteer direct.