Hielpijn bij kinderen

Voetballen, atletiek, basketballen… Twee keer per week trainen, op zaterdag een wedstrijd en het állerliefst ook nog elke dag na school op het veldje om de hoek. Heel gezond en superleuk! Maar stiekem komt er ook heel veel kracht op het hielbeen te staan. Rent je kind opeens niet meer zo graag en klaagt hij/zij over een gevoelig hielbeen? Dan is het tijd om even langs te komen.

Hielbeen kind

In de hiel zit een groeischijf, die pas rond ons twaalfde niet meer groeit. Als het hielbeen sneller groeit dan de pezen en spieren eromheen, kunnen die aan de groeischijf gaan trekken. Springen en rennen op een harde ondergrond maken de kans op overbelasting groter. De groeischijf raakt beschadigd en komt pijnlijk onder druk te staan. Je kind krijgt pijn aan de onderkant van de hiel, die er mogelijk rood en gezwollen uitziet.

 

Voorkom overbelasting bij kind

We begrijpen heel goed dat niemand een stuiterende achtjarige op de bank wil hebben zitten, die zijn/haar energie niet kwijt kan in het sporten. Hoe voorkom je en help je je kind bij overbelasting?

1. Goede sportschoenen met schokdemping zijn ontzettend belangrijk! Koop deze als je dat nog niet had gedaan.

2. Wikkel een ice pack in een handdoek en leg deze drie keer per dag voor ongeveer twintig minuten op de hiel. Dat verzacht de pijn.

3. Steunkousen of een elastische band kunnen de hiel steun bieden tijdens het sporten.

4. Als je kind veel last blijft houden tijdens de training, kan één of twee keer per week minder trainen of zelfs een paar weken rust houden wonderen doen – dat wordt toch alle spelletjes uit de kast trekken, mam en pap.

 

Gebroken hielbeen kind

Soms is rust houden niet genoeg. In uitzonderlijke gevallen kan het hielbeen gebroken zijn, waardoor de voet gegipst of geopereerd wordt. Dit doet een podotherapeut niet, maar na zo’n behandeling kunnen we wel zorgen dat je er geen pijn, stijfheid of gek loopje aan overhoudt. Als het hielbeen niet gebroken is, kijken wij naar de mogelijkheden van een steunzool, andere schoenen, een (schokdempende) hakverhoging en rekoefeningen van de kuitspieren. Meestal zijn er geen blijvende problemen en rent je voetballertje, atleet of basketballer binnen de kortste keren weer vrolijk én pijnloos rond.

hielpijn kind

Anderen bekeken ook:

werken bij RondOm?

Meewerken aan het verbeteren van iemands leven met behulp van podotherapie?

Kom werken bij RondOm! Bekijk onze vacatures en solliciteer direct.