Programma '23

12:30 – 12:40   Welkom: Introductie                    
12:40 – 13.25   Geneeskundige voetzorg: casuïstiek uit de praktijk
13:25 – 13:30   Korte pauze
13:30 – 14:15   Reuma: uitgelicht artrose
14:15 – 14:45   Pauze
14:45 – 15:30   Reuma: uitgelicht voeding
15:30 – 15:35   Korte pauze
15:35 – 16:20   Reuma: uitgelicht schoenen
16:20 – 16:30   Afronding 

 

Presentatie 1: Geneeskundige voetzorg: casuïstiek uit de praktijk
Tijd: 12:40 – 13.25 uur | Spreker: Sepp Mortelmans

In de lezing 'Geneeskundige casuïstiek uit de praktijk' maken we kennis met de uitvoering van de beleidsregel geneeskundige voetzorg voor specifieke patiëntengroepen. We bespreken de uitgangspunten van de beleidsregel en gaan dieper in op de gevolgen die dit heeft op onze dagelijkse praktijk. Want de invoering van deze beleidsregel is niet gemakkelijk. Wat zijn de uitgangspunten en hoe pas je deze toe? Aan de hand van verschillende praktijksituaties leren we hoe de uitvoering in zijn werk gaat.  Bijzondere situaties worden uitgelicht aan de hand van casuïstieken die zijn gegrepen uit de dagelijkse praktijk van de podotherapeut. Ook binnen de voetzorgpraktijk zijn deze thema’s zeer herkenbaar en toepasbaar.

 

 

Presentatie 2: Reuma: uitgelicht artrose
Tijd: 13:30 – 14:15 uur | Spreker: Monique Gouw

In deze lezing over artrose wordt binnen de speciale aandacht besteed aan het actuele onderwerp artrose. We leren wat het ziekteproces bij artrose inhoudt en wat de betekenis hiervan is in de maatschappij. We maken kennis met de groep mensen die risico loopt kans op het ontwikkelen van artrose en onderzoeken of je het kunt voorkomen. Hierbij wordt ingegaan op de mogelijkheden om binnen de voetzorgpraktijk de juiste zorg te verlenen aan cliënten met deze aandoening. Aan welke klachten herken je een cliënt met artrose? En wat kun je er aan doen? We gaan op zoek naar het antwoord op de vraag in hoeverre artrose en de beperkingen die ermee gepaard gaan behandelbaar zijn.

Presentatie 3: Reuma: uitgelicht voeding
Tijd: 14:45 – 15:30 uur | Fabian Rood

Bij de presentatie over voeding bij reuma zullen verschillende onderdelen aan bod komen. Allereerst wordt besproken wat de voedingsadviezen voor mensen met reuma zijn vanuit de wetenschap. De schijf van vijf en het mediterraan dieet worden in detail uitgelegd. Hoe zien deze diëten eruit en hoe kan je mensen adviseren om hiermee aan de slag te gaan? Daarnaast worden de andere leefstijlfactoren, zoals beweging, ontspanning en slaap ook besproken. Adviezen m.b.t. suppletie komen ook voorbij. Welke supplementen zijn wetenschappelijk onderbouwd? Welke supplementen zijn niet onderbouwd, maar worden wel volop geadviseerd in de wandelgangen? Hoe ga je hiermee om? Als laatst worden de adviezen samengebracht en wordt een belangrijk onderdeel in ons lichaam, in dit geval in relatie tot reuma, nog aangestipt; de darmen.

 


Presentatie Reuma: uitgelicht schoenen
15:35 – 16:20 uur | Sabine Scheepens

We sluiten af met een lezing over schoenen. Hierbij zoomen we in op de rol die de schoen speelt bij de functie van de voet. Om hier dieper op in te gaan moeten we eerst kennismaken met de voetfunctie. We gaan hiervoor kijken naar de fases van de afwikkeling van de voet. Welke fases kunnen we onderscheiden en welke functie vervult de voet hierin? Wanneer we naar reuma kijken, zal duidelijk worden dat deze aandoening veranderingen in de voet veroorzaakt die invloed hebben op de functie van de voeten. De specifieke problemen die hiermee gepaard gaan brengen we in kaart. Wanneer de problematiek in de voet helder is, zal duidelijk worden welke eigenschappen het schoeisel moet bezitten om hiervoor een oplossing te kunnen bieden. We sluiten af met een ronde door het brede aanbod van schoeisel. Welke schoenen adviseer je juist wel of juist niet?