Programma '24 | Ouderen zo lang mogelijk op de been

12:30 – 12:40   Welkom: Introductie                    
12:40 – 13.25   Vallen voorkomen is op de been blijven: valpreventie 
13:25 – 13:30   Korte pauze
13:30 – 14:15   Diabetische voetzorg is benen behouden
14:15 – 14:45   Pauze
14:45 – 15:30   Reuma: benen strekken en doorgaan  
15:30 – 15:35   Korte pauze
15:35 – 16:20   Sterke benen bij sarcopenie
16:20 – 16:30   Afronding 

Aanmelden

 

logo

Presentatie 1: Vallen voorkomen is op de been blijven: valpreventie 
Tijd: 12:40 – 13.25 uur | Spreker: Bregje Corssmit

Al sinds 1988 heeft onderzoek aangetoond dat voetproblemen kunnen leiden tot een verhoogd valrisico. De afgelopen jaren is hier alleen maar meer bewijs voor gevonden. Door het verouderen vinden er lichamelijk processen plaats die het lopen moeilijker maken, soms met vallen tot gevolg. In de praktijk zien we dat vallen steeds vaker voorkomt in Nederland. Soms met fatale gevolgen. Aandacht voor vallen is dus belangrijk!

We staan stil bij de lichamelijke processen van veroudering, de oorzaken en geven handvaten om valgevaar te herkennen. Vallen voorkomen is beter dan genezen!

 

Presentatie 2: Diabetische voetzorg is benen behouden
Tijd: 13:30 – 14:15 uur | Spreker: Laura Zantboer

De diagnose diabetes heeft invloed op de rest van iemand zijn leven. In de praktijk komen we als zorgprofessional veel diabetische cliënten tegen. We willen deze kwetsbaardere groep een zo optimaal mogelijk behandelplan aanbieden.

Een behandelplan bestaat tegenwoordig niet alleen uit de instrumentele behandeling zelf, maar ook uit diverse adviezen. Helaas blijkt in de praktijk dat een deel van de adviezen toch niet goed worden opgevolgd. Er kunnen hierdoor complicaties ontstaan waarbij de impact groot kan zijn. Deze complicaties hadden wellicht voorkomen kunnen worden.

Kunnen wij als zorgprofessional iets doen zodat we de kans zo groot mogelijk maken dat adviezen wel opgevolgd worden? Laten we samen kijken hoe we iemand met diabetes zijn leven lang zo goed mogelijk kunnen laten lopen.

Presentatie 3: Reuma: benen strekken en doorgaan  
Tijd: 14:45 – 15:30 uur | Spreker: Monique Gouw

Reuma is een progressieve ziekte in spieren en gewrichten. In Nederland leven 2,3 miljoen mensen met een vorm van reuma. Dit aantal neemt alleen maar toe in de toekomst. Vroege diagnose is belangrijk om zo veel mogelijk schade te voorkomen. Leeftijd is onder anderen een risico factor voor het ontstaan van een reumatische aandoening. Er zijn veel disciplines die zich bezighouden met reuma, echter vindt maar 40% van de patiënten de juiste zorg. We komen vooral veel ouderen tegen in de (pedicure) praktijk met reuma.

We gaan kennis maken met meest voorkomende vormen van reuma, de bijbehorende signalen en gaan uitgebreid in op het uitvoeren van een voetonderzoek bij een (mogelijk) reumatisch patiënt.

Wat kunnen we op het gebied van voetspecialisten allemaal betekenen voor deze mensen?

 

Presentatie 4: Sterke benen bij sarcopenie
15:35 – 16:20 uur Spreker: Dennis Swaans

We worden allemaal ouder in het leven, daar ontkomen we niet aan. Vanaf het 60e levensjaar treedt er bij iedereen sarcopenie op. Dit is een snellere afbraak dan aanmaak van spieren bij het ouder worden, waardoor de spierkracht afneemt en het fysiek functioneren achteruit gaat. De gevolgen hiervan kunnen door vroegsignalering en adviezen vaak beperkt worden.

Inhoudelijk vertellen we over sarcopenie, de bijbehorende oorzaken en gevolgen. Daarnaast worden verschillende kracht-, bewegings- en coördinatie oefeningen voor ouderen besproken. Dit om zo veel mogelijk ouderen zo goed mogelijk op de been te houden!