Programma '25 | Met een (chronische) aandoening lekker door het leven lopen

12:30 – 12:40   Welkom: Introductie                    
12:40 – 13.25   De Zorgmodule 2024 een jaar in gebruik
13:25 – 13:30   Korte pauze
13:30 – 14:15   De oncologische patiënt en aandacht voor voeten
14:15 – 14:45   Pauze
14:45 – 15:30   De samenwerking tussen de pedicure en podotherapeut rondom chronische aandoeningen
15:30 – 15:35   Korte pauze
15:35 – 16:20   Gedragsverandering en gezondheidsvaardigheden: het verschil maken
16:20 – 16:30   Afronding 

Aanmelden

 

pedicurecongres 2025

Presentatie 1: De Zorgmodule 2024 een jaar in gebruik
Tijd: 12:40 – 13.25 uur | Spreker: Sepp Mortelmans

Sinds 2023 hebben niet alleen diabetespatiënten, maar ook mensen met andere aandoeningen die een verhoogd risico op voetulcera hebben, recht op basisgeneeskundige voetzorg. In februari 2024 werd de nieuwe zorgmodule Preventie Voetulcera geïntroduceerd. In deze presentatie worden de belangrijkste wijzigingen toegelicht en wordt besproken hoe deze module het afgelopen jaar in de praktijk is toegepast. Wat zijn de uitdagingen en knelpunten in de uitvoering? Welke successen zijn er geboekt? Aan de hand van casussen uit de praktijk worden concrete ervaringen en inzichten gedeeld, zodat je als (medisch)pedicure deze kennis kan toepassen in hun eigen werkveld.

 

Presentatie 2: De oncologische patiënt en aandacht voor voeten
Tijd: 13:30 – 14:15 uur | Sprekers:
Birgit van der Heijde en Carla Verspuy

Kankerpatiënten hebben vaak specifieke voetproblemen als gevolg van de ziekte of behandelingen zoals bijvoorbeeld chemotherapie of doelgerichte therapie (targeted therapy). In deze presentatie wordt besproken waarom voetverzorging bij deze doelgroep extra aandacht verdient. Wat zijn de meest voorkomende problemen en hoe kunnen medisch pedicures en podotherapeuten hier effectief op inspelen? Hoe ziet een oncologische voetbehandeling eruit? Hoe kunnen we elkaar versterken en wat zijn de uitdagingen in de praktijk? Door middel van casuïstiek worden praktijkvoorbeelden gedeeld en handvatten geboden om de zorg voor oncologische patiënten te optimaliseren.

Presentatie 3: De samenwerking tussen de pedicure en podotherapeut rondom chronische aandoeningen
Tijd: 14:45 – 15:30 uur | Spreker: Maartje Mouchart

Cliënten met chronische aandoeningen bezoeken vaak zowel de pedicure als de podotherapeut. Dit biedt kansen voor samenwerking, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. In deze sessie wordt onderzocht welke factoren bijdragen aan een effectieve samenwerking en hoe dit de kwaliteit van zorg kan verbeteren.

Er wordt ingegaan op belemmeringen en mogelijke verbeterpunten. Praktijkvoorbeelden en best practices laten zien hoe een goede afstemming tussen professionals leidt tot betere zorg en tevreden cliënten. Daarnaast wordt er ruimte gegeven aan minder geslaagde ervaringen, zodat hieruit lering getrokken kan worden voor toekomstige samenwerking.

 

Presentatie 4: Gedragsverandering en gezondheidsvaardigheden: het verschil maken
15:35 – 16:20 uur Spreker: Birgit Paling

Mensen met een chronische aandoening hebben baat bij preventieve zorg, maar het veranderen van gedrag blijft een uitdaging. Het is bekend dat gedragsverandering gemiddeld 2 tot 3 maanden in beslag neemt mits er voldoende bewustwording is. Hoe motiveer je cliënten om actief bij te dragen aan hun eigen gezondheid? In deze presentatie wordt ingegaan op de psychologie achter gedragsverandering en welke methodes effectief zijn.

Daarnaast wordt besproken hoe gezondheidsvaardigheden – oftewel het vermogen om gezondheidsinformatie te begrijpen en toe te passen – invloed hebben op het succes van gedragsverandering. Wat is er bekend over de effectiviteit van de bestaande methodes? Door middel van praktijkvoorbeelden en concrete tips krijg je als professionals handvatten om cliënten beter te begeleiden en hen te helpen betere keuzes te maken.