Diabetes Voetencheck app
We hebben een app ontwikkeld om diabetespatiënten te monitoren op de juiste zelfzorg voor de voeten...
Als je diabetes hebt, kun je problemen met je voeten krijgen. De voeten van mensen met suikerziekte kunnen namelijk heel kwetsbaar zijn. Waarom is dat zo en wat doet diabetes met je voeten? Wat zijn diabetesvoeten precies en krijgt iedereen met diabetes hiermee te maken? Antwoord op deze vragen en meer kan je hier lezen.
Hoe langer je suikerziekte hebt, hoe hoger de kans is op problemen met de zenuwen en de bloedvaten. Soms heb je al een tijd of zelfs jaren diabetes, voordat je dit te horen krijgt van de arts. Hoe langer je diabetes hebt en hoe slechter de suikerspiegel gereguleerd is, hoe groter de kans op complicaties aan o.a. de voeten. Helaas kunnen voetproblemen en andere lichamelijke klachten ook optreden wanneer de suikerspiegel in orde is, simpelweg omdat mensen met suikerziekte hier meer aanleg voor hebben.
Bij een hoge bloedsuikerspiegel kunnen zenuwen niet goed functioneren en uiteindelijk zelfs beschadigd raken. De zenuwen sturen van alles aan. Zo zorgen de oppervlakkige zenuwen er bijvoorbeeld voor dat je kan voelen of er iets in je schoen zit, zoals een steentje. Wanneer de zenuwen niet goed functioneren, heb je minder tot geen gevoel in de voeten. Hierdoor kun je het soms niet merken als er iets in je schoen zit, en kun je een wondje aan de voet krijgen.
Het kan ook gebeuren dat de zenuw een soort kortsluiting maakt. Er worden dan prikkels aangemaakt die er normaal niet horen te zijn. Je kan dan het gevoel krijgen dat je op watten loopt. Je kan tintelingen, prikkelingen of een doof gevoel krijgen aan de benen en soms kunnen er ook pijnlijke steken ontstaan die kunnen doortrekken naar het onderbeen toe.
De zenuwen zorgen er ook voor dat je voetspieren op de juiste manier aanspannen en ontspannen en goed in balans zijn. Zijn de zenuwen niet meer in balans, dan gaan de tenen meer klauwen en kan de voet krom trekken. Dit noemen we hamertenen of klauwtenen. Hierdoor kunnen de voeten klem komen te zitten in schoenen en kunnen er drukplekjes, likdoorns en wondjes ontstaan. Ook kan je problemen krijgen met het evenwicht, instabieler lopen of zelfs makkelijker vallen of struikelen.
De zenuwen zorgen ook voor de juiste vochtbalans. Als dit verstoord wordt door diabetes, krijg je een warme, maar erg droge huid. De huid is hierdoor minder elastisch en er kunnen makkelijk kloofjes en wondjes ontstaan. Ook kunnen schimmels en bacteriën makkelijker zorgen voor een infectie omdat er hele kleine scheurtjes in de huid zijn ontstaan door de droogte.
Doordat vetten sneller plakken aan de vaatwant, kan het gebeuren dat de bloedvaten dichtslibben. De huid zal dun worden en daardoor eerder stuk gaan. Heb je een wondje aan je voet? Dan zal een wondje minder snel genezen, omdat er minder bloed in de voet komt en ook minder bouwstoffen om het wondje te repareren.
Iedereen met suikerziekte hoort jaarlijks een voetscreening te krijgen bij de praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk of de diabetesverpleegkundige in het ziekenhuis. Door middel van een aantal testjes wordt er gekeken hoe de zenuwen functioneren en hoe de doorbloeding is. Mochten de testjes erop wijzen dat de zenuwen en/of doorbloeding niet meer optimaal is, dan kan het zijn dat je doorverwezen wordt naar de podotherapeut. De podotherapeut zal de voeten dan goed onderzoeken om de risico’s op te sporen. Er wordt een behandelplan op maat gemaakt zodat je voeten zo min mogelijk risico lopen op het krijgen van wondjes.
Het behandelplan op maat kan bestaan uit een aantal onderzoeken/consulten bij de podotherapeut. Denk aan een consult waar al je schoenen worden nagekeken en een consult waarbij je looppatroon en afwikkeling goed wordt onderzocht. Er kan ook aanvullend onderzoek worden uitgevoerd om nog beter te weten wat de doorstroming is van de bloedvaten. Daarnaast kan je ook doorverwezen worden naar een pedicure om verdikte of kromme nagels (die dreigen in te groeien) en eeltplekken te laten behandelen. Met al deze zorg houden we de voeten goed in de gaten en voorkomen we de meeste grotere problemen aan de voeten!
Omjou als diabetespatiënt te ondersteunen, hebben we de Diabetes Voetencheck app ontwikkeld. Deze gratis app helpt je bij het controleren en verzorgen van je voeten. Dit gebeurt via o.a. instructiefilmpjes, interactieve vragen en het uploaden van foto´s. Podotherapeuten monitoren hetgeen wat u invult in de app en nemen contact met u op wanneer wij zien dat dit nodig is. Zo kunnen wij uw voeten vanaf een afstand in de gaten houden en verkleinen we de kans op voetwonden! De app is beschikbaar voor iedereen die is aangesloten bij een podotherapiepraktijk. Heeft u geen podotherapeut? Geen probleem! Ook u kunt gebruik maken van de app.
We hebben een app ontwikkeld om diabetespatiënten te monitoren op de juiste zelfzorg voor de voeten...