Diabetes Voetencheck app

We hebben een app ontwikkeld om diabetespatiënten te monitoren op de juiste zelfzorg voor de voeten. Eén op de vier diabetespatiënten heeft namelijk te maken met een slechte doorbloeding en een verminderd gevoel in de voeten. De kans op slecht genezende voetwonden met een risico op amputatie neemt daarom toe. Een regelmatig bezoek aan de podotherapeut is belangrijk om risicofactoren op te sporen en te beperken. Door de coronacrisis zijn veel podotherapiepraktijken- en (medisch) pedicurepraktijken alleen open voor spoedgevallen, waardoor voetproblemen bij deze kwetsbare groep mensen snel kunnen verergeren. RondOm Podotherapeuten heeft daarom samen met webbouwer Stofloos een app ontwikkeld om diabetespatiënten te ondersteunen in deze moeilijke tijd.

Zelfzorg 

Om diabetespatiënten te motiveren goede zelfzorg toe te passen en dit te kunnen monitoren, heeft RondOm Podotherapeuten in een kort tijdsbestek een app ontwikkeld. Ondertussen heeft de app haar nut al dubbel en dwars bewezen. ‘’Op dit moment wordt de app al door ruim 400 diabetespatiënten gebruikt.’’ vertelt Ellen Nuijten, directeur van RondOm Podotherapeuten.

‘’We hebben de app niet alleen voor eigen patiënten ontwikkeld.’’ vertelt Ellen Nuijten. ‘’Ook andere praktijken mogen zolang de crisis duurt de app kosteloos inzetten om hun eigen diabetespatiënten te monitoren. Op dit moment maken al ruim 70 podotherapiepraktijken gebruik van de app. Hierdoor kunnen zij, ook in coronatijd, alles beter monitoren.’’​​​​​​​

Diabetes Voetencheck app

De app verstuurt diabetespatiënten een dagelijks pushbericht dat vraagt of de patiënt de voeten wil controleren. De patiënt wordt hierbij begeleid met instructiefilmpjes en interactieve vragen. De app werkt met een controlemechanisme: het resultaat van de vragen kan ertoe leiden dat de patiënt gevraagd wordt een foto in te sturen via de app, zodat de podotherapeut de voeten kan beoordelen op afstand. Ook houdt de app bij of de patiënt de app (dagelijks) gebruikt. Wanneer dit niet het geval is, neemt de podotherapeut contact op en zal met de juiste gesprekstechnieken de patiënt motiveren tot betere zelfzorg.

 

Foto uploaden

Naast de dagelijkse voetcontrole kan de patiënt op ieder gewenst moment een foto insturen als hij/zij onregelmatigheden aan de voeten constateert. De foto komt rechtstreeks in de mailbox van de podotherapeut terecht. Na aanleiding van het insturen van deze foto’s zijn al meerdere (ernstige) wonden opgespoord en behandeld.

 

Gratis beschikbaar voor patiënten

De app is gratis te downloaden voor patiënten van RondOm Podotherapeuten in de App Store en Play Store onder de naam Diabetes Voetencheck.

Meer informatie over de app en aangesloten podotherapiepraktijken is te vinden op www.diabetesvoetencheck.nl/

Anderen bekeken ook:

werken bij RondOm?

Meewerken aan het verbeteren van iemands leven met behulp van podotherapie?

Kom werken bij RondOm! Bekijk onze vacatures en solliciteer direct.