Plan een online afspraak via de blauwe button rechtsonder. Meer info
Veelgestelde vragen kids
Onze podotherapeuten krijgen regelmatig vragen van ouders over hun kind. Bekijk hier de meest gestelde vragen en onze antwoorden daarop.
Er is niet één goede kinderschoen, de juiste kinderschoen voor uw kind is afhankelijk van meerdere factoren, bijv. de leeftijd en de motorische ontwikkeling en de lengte en breedte van de voeten. Lees hier meer over de juiste kinderschoen.
Controleer regelmatig de binnenzool. Op de binnenzool kunt u de afdruk van de voet zien. Bij het uiteinde van de tenen moet er nog minimaal 1 cm ruimte over zijn voor het strekken van de tenen. Kunt u de afdruk niet goed aflezen van het binnenzooltje? Zet de voet van uw kind erop en controleer of er nog ruimte aan de voorzijde is. Bij onbelast meten moet en minimaal 1,5 cm ruimte over zijn.
Dit is afhankelijk van de leeftijd en de ontwikkeling van het kind en of hij/zij klachten aan de voeten heeft. Lees hier meer over de juiste kinderschoen.
In principe mag uw kind thuis op blote voeten lopen, dit is goed voor de ontwikkeling van de voet. Indien het kind veel valt of juist pijnklachten heeft, kunnen schoenen bijdragen aan een stevigere basis om het vallen of de pijnklachten tegen te gaan. Bespreek dit bij twijfel met de podotherapeut.
Wij raden het dragen van slippers af bij kinderen (en volwassenen). Slippers bieden geen houvast en zorgen voor een onnatuurlijke afwikkeling van de voeten. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat er pijnklachten in de voeten, knieën of benen ontstaan. Slippers zijn gemaakt om mee naar het zwembad of strand te gaan en daar moeten ze dan ook alleen voor gebruikt worden.
Sandalen daarentegen bieden veel meer houvast, omdat ze riempjes hebben die de voet vast houden. Wij raden het aan om in de zomer sandalen te dragen met voldoende houvast, bijv. met een gesloten hiel en enkelsluiting via een gespje of klittenband. Het is niet aan te raden om voor een langere periode continue op sandalen te lopen. Trek bij langere afstanden dus gewone schoenen aan.
Wij raden het aan om in de zomer sandalen te dragen met voldoende houvast, bijv. met een gesloten hiel en enkelsluiting via een gespje of klittenband. U kan denken aan de volgende merken: Birckenstock, Clic, Devalab, Gios Eppo, Havianas, Kipling, Shoesme, Redd Rag en Teva.
Dit hangt af van de groei en/of stand van de stand voet en het lichaam. Indien een kind last heeft van een ‘groeipijnklacht’, dan groeit het kind hier, zoals de term al zegt, vaak overheen. Om ervoor te zorgen dat het kind niet onnodig pijn heeft en zijn activiteiten kan voortzetten, helpen wij vaak met podotherapeutische steunzolen, een schoenadvies en/of oefeningen voor extra ontlasting. Indien er sprake is van een verkeerdere stand en/of looppatroon waaruit de klachten naar voren komen, dan gaan we op latere leeftijd kijken of podotherapeutische steunzolen wel of niet noodzakelijk zijn.
Wanneer een kind op jonge leeftijd begint met het dragen van podotherapeutische steunzolen, bestaat de kans dat tijdens de groei de voet nog in een andere stand gaat staan. Via de zolen stimuleren we de juiste afwikkeling, waardoor klachten worden verholpen of voorkomen worden. Tevens ontstaat er een juiste balans in de spieren. Bij kinderen met een wat stuggere voet is het lastig om blijvende correctie te zien na het dragen van podotherapeutische steunzolen. Over het algemeen geldt: de bouw van het lichaam (de benen en voeten) kunnen wij niet veranderen d.m.v. podotherapeutische steunzolen. Alleen de dynamische beweging in voeten en benen verandert door het dragen van podotherapeutische steunzolen.
Nee, het dragen van zolen veroorzaakt geen luie voet. De zolen stimuleren de afwikkeling, maar immobiliseren de voet niet. Daarnaast adviseren wij zoveel mogelijk om ook voetoefeningen, balansoefeningen te doen en dus in beweging te blijven en eventueel samen met een kinderfysiotherapeut aan de slag te gaan. Wanneer pijnklachten verdwenen zijn en de stand en dynamiek van de voeten zijn verbeterd, adviseren wij om de podotherapeutische steunzolen af te bouwen.
Wanneer het kind erg veel pijnklachten aan de hiel heeft en door de pijn heen rent, dan kan het zijn dat de groeischijf in de hak verder geïrriteerd gaat. Hierom wordt het afgeraden door te gaan met sporten, wanneer het kind pijnen aan de hak ervaart. Wanneer het kind start met bijv. podotherapeutische steunzolen en oefeningen, is hij of zij meestal binnen 6 weken weer klachtenvrij en kan er weer lekker gesport worden.
Dit is afhankelijk van met name wat het kind leuk vind om te doen. Waar u evt. rekening mee kan houden is het type lichaamsbouw.: als uw kind bijv. een langer en dunner postuur heeft, kunt u denken aan atletiek, turnen, volleybal, badminton, tennis, zwemmen. Als uw kind bijv. wat kleiner is en een wat breder postuur heeft, kunt u denken aan voetbal, hockey, zwemmen, vechtsport.
Eenzijdige sporten met hoge frequentie en intensiteit geven sneller klachten op jonge leeftijd. Het is belangrijk dat er een rustperiode zit tussen de aanbevolen 3 keer per week sporten en dat het lichaam op verschillende vlakken getraind wordt. Kiest uw kind voor bijv. turnen of atletiek, specialiseer dan niet in één onderdeel, maar kies bijv. 3 onderdelen. Het lichaam wordt dan op verschillende vlakken getraind.
Platvoeten zijn géén voorbode op voetklachten of blessures. Het hebben van platvoeten is niet perse abnormaal, ongezond of slecht. Het is ook afhankelijk van welk type platvoet het kind heeft: hij of zij kan een stugge- of soepele platvoet hebben. Daarnaast speelt ook de bouw van de rest van het lichaam mee. Raadpleeg de podotherapeut bij twijfel. Stugge platvoeten, vooral op jonge leeftijd, dienen altijd gecontroleerd te worden. Een soepele platvoet is normaal op jonge leeftijd.
Het naar binnen staan van voeten en enkels is tot ongeveer 7 jaar heel normaal. Behalve als uw kind pijnklachten heeft, veel valt bij het rennen/lopen, helemaal niet wil lopen of snel moe wordt van het rennen/lopen is het verstandig een afspraak met de podotherapeut te maken. Is dit niet het geval, dan hoeft er niet direct actie te worden ondernomen. De voeten zullen zich hoogstwaarschijnlijk uit zichzelf corrigeren.
Scheef lopen is geen voorbode op klachten aan de rug, knie, heup en/of voeten. Het is afhankelijk van hoe sterk het lichaam gebouwd is. Het advies is dan ook om kinderen, ook wanneer ze ouder worden, altijd te laten sporten. Dit houdt het lijf sterk en gezond en maakt de kans op blessures in aanzienlijk kleiner.
Wanneer uw kind na zijn of haar 8e jaar nog steeds erg naar binnen loopt, waarbij het been naar binnen draait, kan dit wel klachten in de knie, heup en of rug veroorzaken. Raadpleeg de podotherapeut bij twijfel.
Er kunnen op latere leeftijd altijd klachten in de knie, heup en/of rug ontstaan. Dat kan bij iedereen. Dit hoeft niet direct een link te hebben met de voetenstand. Het is daarom belangrijk dat het kind, ook op latere leeftijd, altijd blijft sporten en bewegen en zich zelf zo gezond mogelijk houdt. Het dragen van goede schoenen kan al heel veel goeds doen.
Afhankelijk van hoe extreem de scheefstand is, bestaat de kans dat er eerder kraakbeenslijtage ontstaat in enkels, knieën of heupen. Is er een kleine scheefstand, dan heeft dat niet direct een aanleiding voor het eerder krijgen van kraakbeenslijtage.
Scheefstand kan wel aanhouden nadat het kind is uitgegroeid, dan kan er ook schade optreden. Het is belangrijk om een afwijkende stand op jonge leeftijd te monitoren en te behandelen indien nodig. Wanneer het kind uitgegroeid is, kan er niets meer gecorrigeerd worden.
In veel gevallen kan fysiotherapie een goede behandeling zijn. De podotherapeut zal dit altijd adviseren wanneer ze denken dat dit nodig is.
De podotherapeut kan dit pas beoordelen wanneer verschillende interventies geprobeerd zijn. Dit zal in overleg gaan samen met de huisarts en/of kinderarts.
Het opereren van kromme tenen wordt niet tot nauwelijks gedaan. Het is belangrijk om eerst de oorzaak van de kromme tenen te achterhalen, dan kan er een behandelplan gemaakt worden. Kinderen hebben meestal geen last van de kromme tenen Het is vaak een cosmetisch aspect waarom er voor een behandeling wordt gekozen.
Wanneer u zich zorgen maakt over het scheefgroeien van de tenen, dan moet u dit laten beoordelen door de podotherapeut. Hij of zij kan beoordelen of er een behandeling gestart moet worden om te voorkomen dat de tenen nog schever gaan groeien.
Draag zorg voor goed schoeisel en koop op tijd nieuwe schoenen. Laat uw kind niet te lang met dezelfde schoenenlopen, ook al zitten ze heel lekker. Lees hier meer over de juiste kinderschoenen. Verder is het belangrijk dat het kind genoeg sport. U kunt ook voet- en balansoefeningen met uw kind doen. We bieden daarvoor een heel leuk kinderspel voor aan: Kamili’s Jungle Beweegavontuur.
Deze zijn er. We bieden daarvoor een heel leuk kinderspel voor aan: Kamili’s Jungle Beweegavontuur.
Wanneer u zich zorgen maakt over uw andere kinderen, mag u altijd langskomen voor een onderzoek. U kan ook kijken of er in uw regio een kinderinloopspreekuur is waar uw kind snel gezien kan worden samen met een kinderfysiotherapeut. Dit kinderinloopspreekuur is gratis.
Dit is altijd moeilijk te beoordelen. Het is normaal dat jonge kinderen met de voeten naar binnen staan. Zolang er geen klachten zijn is dit veelal onschuldig. Zolang er geen ernstige pijnklachten of ernstige scheefstanden zijn geweest, was het waarschijnlijk niet noodzakelijk om eerder langs te komen. Waarschijnlijk waren er dan wel eerder grotere problemen geweest.
Nee, daar hoeft u zich geen zorgen over te maken. Er zijn voldoende behandelmogelijkheden om uw kind goed te kunnen laten blijven lopen.