Goede schoenen, maar toch klachten?

Ook al draag je goede en stevige schoenen, het kan voorkomen dat je tóch klachten ervaart tijdens het lopen. Klachten aan voeten, benen, knieën, heupen en rug kunnen veroorzaakt worden door een verkeerde stand van de voeten. Wil je weten hoe dit zit en wat je het beste kan doen als je een klacht hebt? Lees dan hier verder.


Belastbaarheid

Een overbelasting ontstaat als het lichaam meer moet doen dan het op dat moment aan kan. Als de voet een verkeerde stand heeft, zal de afwikkeling ervoor zorgen dat sommige spieren, pezen en gewrichten harder moeten werken dan andere. Hierdoor kunnen zij eerder overbelast raken. 
Klachten zul je als eerste opmerken aan het zwakste punt in jouw lichaam. De een zal bijvoorbeeld last van de  achillespees krijgen, de ander van de knie en weer een ander van de tenen. 

 

Verkeerde voetstand

Iedereen is anders en iedereen heeft iets andere voeten. We verdelen de voeten in normale voeten, platvoeten en holvoeten. Als je een normale voet hebt wil dat overigens niet zeggen dat je geen klachten kan krijgen! 

 

Holvoet

Bij een holvoet raakt de buitenzijde van de voet de grond niet, waardoor het gewicht hoger wordt onder het hielbeen en de voorvoet. Hielklachten en voorvoetklachten zien we daardoor best vaak bij dit voettype. Ook is de holvoet vaak wat instabieler doordat het minder contact maakt met de ondergrond en moeten de spieren vaak net iets harder werken. Ook kan je sneller zwikken door de enkel. Als laatste heeft een holvoet wat minder schokdemping dan een ander voettype, waardoor bijv. het kniegewricht ook net wat meer belasting krijgt. 
 

Platvoet

Een platvoet is een voet die een erg lage voetboog heeft. Zelfs soms zo laag dat de hele onderzijde van de voet contact maakt met de grond. Op zich hoeft dit niet erg te zijn want er is wel veel steun door het grote contactoppervlak.  Als het hielbeen maar recht staat! Staat het hielbeen naar binnen toe gekanteld, dan spreken we van een knikvoet en lijkt de voetboog alleen maar laag te zijn doordat de hele voet naar binnen toe valt. 
 

Knikvoet

We zien vaak bij mensen die klachten krijgen dat de voet naar binnen toe zakt. Dit kan voorkomen bij elk voettype. Tijdens het lopen valt de voet vaak nog verder naar binnen toe en alle spieren van de voeten tot aan de rug werken hierdoor anders en zijn ze minder goed in balans. Sommige spieren en pezen worden teveel opgerekt en ook gewrichten draaien tijdens het gebruik, wat vroegtijdige slijtage kan geven. 
 

Andere afwijkingen

Is je 2e of 3e teen de langste teen van je voet? Dan kan de afwikkeling van je voet net anders gaan, waardoor je klachten kan krijgen aan de voorvoet. Bijv. een inklemming van een zenuw, ook wel mortonse neuralgie genoemd. De grote teen is belangrijk voor de stabiliteit in de afwikkeling. Een scheefstand van de grote teen,  dit noemen we een hallux valgus, kan klachten veroorzaken tijdens de afwikkeling. Daarnaast kan een blokkade in de voet, knie of heup ook weer op zijn beurt klachten veroorzaken. 
 

Advies op maat

Heb je een voetklacht en weet je niet wat je ermee moet doen? Blijf niet doorlopen, want dan zou het erger kunnen worden. Laat de klacht onderzoeken en laat je adviseren bij een podotherapeut. Klik hier om een afspraak te maken.

Heb je een drukplek, blaar of zelfs een wondje na het lopen? Klik hier om gratis gebruik te maken van de onze Voetencheck app. 
 

 

Platvoet en holvoet

 

Mortonse neuralgie

werken bij RondOm?

Meewerken aan het verbeteren van iemands leven met behulp van podotherapie?

Kom werken bij RondOm! Bekijk onze vacatures en solliciteer direct.