Wat is een goede wandeltechniek?

Je houding tijdens het wandelen is van invloed op je spierwerking en de belasting op je botten, gewrichten, banden en pezen. Waar kun je op letten tijdens het wandelen en hoe ziet een goed looppatroon eruit? Lees het hier.
 

Afwikkeling van de voet

Er bestaan verschillende voettypes en elk voettype heeft zijn voor- en nadelen. De afwikkeling (de beweging van je voet tijdens het wandelen) en de drukken onder de voet liggen bij elk voettype net wat anders. Sommige mensen met een (kleine) voetafwijking zullen nooit klachten ervaren. Maar als ze veel gaan wandelen of hardlopen, zal deze afwijking bij elke stap aanwezig zijn.  De afwijking kan elke keer net een andere belasting op de spieren, pezen en gewrichten geven, waarbij klachten zich gemakkelijk kunnen ontwikkelen. Per kilometer maak je ongeveer 1300 stappen. Je kan je dus voorstellen dat een verkeerde belasting bij 1 stap geen probleem hoeft te geven, maar bij heel veel stappen wel. De afwikkeling zou in het meest gunstige geval, met de minste kans op blessures er ongeveer als volgt uit mogen zien: een hiellanding, de midstand en de afzet.


Hiellanding 

Wanneer je je been naar voren verplaatst, zal als eerste de hiel de grond raken. Dit gebeurt een beetje op de buitenrand van de hiel. Hierdoor zie je bij een normaal slijtagepatroon aan de schoen dat de buitenzijde van de hak van de schoen als eerste een beetje zal slijten.

Hiellanding
 

Midstand

Na het eerste hielcontact zal de onderzijde van de hiel op de grond neerkomen. Meestal zit hier een kleine ‘wiebeling’ in. Nadat je hiel neergekomen is op de grond, knikt de voet een klein beetje naar binnen om vervolgens weer een beetje naar buiten te gaan. Deze ‘wiebeling’ is heel klein en valt bijna niet op, maar geeft schokdemping voor de gewrichten. Zou deze kleine wiebeling er niet zijn, dan komen er dus meer schokken op de enkel, knie en de heup terecht wat slijtage kan veroorzaken in deze gewrichten.
 

Afzet

Als je voet vlak op de grond staat is dat vaak het punt waarop je je andere voet bijna van de grond af zult tillen. Bij een goede afwikkeling zul je nu eerst naar de buitenrand van de voet bewegen om vervolgens met de voet naar binnen te zakken naar je grote teen toe. Zou je niet naar de grote teen afwikkelen, maar juist verder afwikkelen over de buitenrand van de voet, dan geeft dit onder andere een hele hoge druk onder de middenvoetsbeentjes van de kleinere tenen. Deze middenvoetsbeentjes zijn wel 4 tot 6 keer kleiner dan het middenvoetsbeentje van de grote teen en deze kunnen zo’n belasting niet langdurig opvangen. Het gevolg kan zijn dat er op den duur een overbelasting ontstaat. Je ervaart dan ongemak bij elke volgende afwikkeling. 

Afzet


Hoe zit het met jouw looppatroon?

Ervaar jij klachten tijdens het wandelen of ben je gewoon nieuwsgierig naar hoe je jouw looppatroon kunt verbeteren? Maak dan een afspraak bij RondOm Podotherapeuten. Tijdens het podotherapeutisch onderzoek wordt er gekeken naar eventuele standsafwijkingen en wordt het looppatroon onderzocht door middel van een drukmeetanalyse. Klik hier om een afspraak te maken.
 

Afwikkeling

werken bij RondOm?

Meewerken aan het verbeteren van iemands leven met behulp van podotherapie?

Kom werken bij RondOm! Bekijk onze vacatures en solliciteer direct.