Wielrenspecialist RondOm Podotherapeuten

Zoals bij iedere sport, komen ook bij wielrennen of mountainbiken blessures voor. De fietsbeweging is een beweging in een gesloten keten. Overbelasting van een bepaald lichaamsdeel bij fietsen kan veroorzaakt worden door invloed van buitenaf, zoals de afstelling van de fiets, de trainingsopbouw of door het lichaam zelf, indien er anatomische afwijkingen zijn.

Podotherapie en wielrenners

Enkele voorbeelden van fietsblessures die behandeld kunnen worden door de sportpodotherapeut zijn:

  • (chronische) knieklachten;
  • pijnlijke voeten tijdens het fietsen;
  • tintelende voeten en/of tenen tijdens het fietsen.

Deze klachten kunnen ontstaan door een verkeerde afstelling van de fiets, maar kunnen ook komen door een afwijkende stand van de voet. Door de stand van de voet te beïnvloeden, zal de knie ook worden beïnvloed. Kortom: wanneer de positie van één schakel in de keten verandert, zal de gehele bewegingsketen op een andere manier bewegen.

 

Sportpodotherapeutisch wieleronderzoek

Een podotherapeut is gespecialiseerd om een afwijkend bewegingspatroon te herkennen, ook op de fiets. Als iemand kiest voor een sportpodotherapeutisch wieleronderzoek, zal de podotherapeut naast het standaard sportpodotherapeutisch onderzoek, een dynamische fietsanalyse afnemen. Zo krijgt de podotherapeut een goed beeld van de manier waarop de sporter beweegt op de fiets. Het is van belang dat de sporter wordt beoordeeld op zijn of haar eigen fiets. De fiets zal worden geplaatst op een tacx waar de fietser eerst een aantal minuten zal warm fietsen voordat de analyse start. Hierbij wordt een video gemaakt, zodat de podotherapeut naderhand samen met de sporter de beweging kan analyseren.

Het wieleronderzoek geeft informatie over de toe te passen podotherapeutische therapie, waarmee de oorzaak van het ontstaan van de blessure kan worden aangepakt. Wanneer nodig zal de podotherapeut contact opnemen met andere paramedici om de behandeling te optimaliseren.

Een podotherapeutische therapie gericht op het wielrennen zal kunnen bestaan uit een schoenadvies of schoenaanpassing, aanpassing van de cleats of een inlay. Deze inlay wordt speciaal gemaakt voor de fietsschoen en, afhankelijk van de oorzaak van de klacht, kan er daarnaast ook worden gekozen voor inlays in de dagelijkse schoenen.

 

Handig om te weten:

  • Het sportpodotherapeutisch wieleronderzoek is geschikt voor iedere wielrenner van elk niveau;
  • Zowel bij blessures als ter preventie van blessures;
  • Neem uw eigen fiets, fietskleding en fietsschoenen mee;

 

Vragen aan onze wielerspecialist? Mail  naar: 

wieleronderzoek@rondompodotherapeuten.nl

 

kelly wielrenspecialist

Anderen bekeken ook:

werken bij RondOm?

Meewerken aan het verbeteren van iemands leven met behulp van podotherapie?

Kom werken bij RondOm! Bekijk onze vacatures en solliciteer direct.