Zolen op lange termijn positief effect op looppatroon bij jongens met platvoeten

Zolen blijken effectief in het verbeteren van het looppatroon bij jongens met platvoeten. Daarnaast dragen ze bij in de preventie van diverse klachten aan de onderste extremiteit, omdat piekkrachten op gewrichten worden verminderd. Dit blijkt uit een recent gepubliceerde studie.

Achtergrond

Onder kinderen van 10 jaar oud heeft ± 4% pes planus. Wetenschappelijk onderzoek en de praktijk wijzen uit dat kinderen met platvoeten meer pijn en ongemak ervaren in onder andere de knie en heup, vergeleken met leeftijdsgenoten zonder platvoeten. De onderzoekers van een recent gepubliceerde Randomized Controlled Trial (RCT) stellen dat de effectiviteit van zolen op diverse voetklachten reeds onderzocht is, maar dat het biomechanische mechanisme achter het effect van zolen bij kinderen met platvoeten niet duidelijk is. Daarom was het doel van deze RCT onder meer om het langetermijneffect van zolen op het looppatroon te meten bij kinderen met een flexibele pes planus.

 

Methode

In deze RCT participeerden dertig jongens met een leeftijd tussen de 8 en 12 jaar. De interventiegroep bestond uit 15 jongens, die gedurende een periode van 4 maanden zolen met ondersteuning van de voetboog droegen. De controlegroep bestond ook uit 15 jongens, maar deze droegen zolen van 2 mm dikte, zonder ondersteuning van de voetboog (placebo). Alle kinderen droegen dezelfde schoenen gedurende het onderzoek. Zowel voor- als na de interventieperiode van 4 maanden werden diverse biomechanische variabelen en grondreactiekrachten tijdens gang gemeten.

Resultaten

Het gebruik op langere termijn van zolen met een mediale ondersteuning blijkt effectief in het verbeteren van de positie van de onderste extremiteit tijdens lopen bij jongens met platvoeten. Ook lieten de resultaten zien dat zolen de piek in abductie van de knie verminderen. Eerder onderzoek wees al uit dat een vergrote piek in deze abductie van de knie bijdraagt in vergrootte krachten in het patellofemoraal gewricht, en deels kan bijdragen aan een blessure van de voorste kruisband. Het dragen van zolen bij flexibele platvoeten kan daarom bijdragen aan de preventie van klachten aan de onderste extremiteit.  

 

 

Wilt u het besproken artikel nalezen? https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0205187

Bron: Jafarnezhadgero A et al., PloS ONE, 2018; 13(10): e0205187.

Website: https://mijn.bsl.nl/podotherapie/zolen-op-lange-termijn-positief-effect-op-looppatroon-bij-jongen/16241020?fbclid=IwAR2C-c_XpbxMUH_IetDrn458LJ5NuLmvhuDFI1stLUT7Es3W1zz0gyq-Gt4 

inlegzolen

Anderen bekeken ook:

werken bij RondOm?

Meewerken aan het verbeteren van iemands leven met behulp van podotherapie?

Kom werken bij RondOm! Bekijk onze vacatures en solliciteer direct.