Wat is een platvoet?

Een platvoet is een standsafwijking van de voet waarbij de voetholte in stand platter is dan normaal. Een normale voet heeft in stand een mooie voetholte, bij een platvoet wordt deze voetholte afgevlakt en kan tot helemaal plat op de grond staan. Een platvoet kan stug of soepel zijn. Bij een soepele platvoet kan de voet nog goed gecorrigeerd worden. Bij een stugge platvoet is er minder correctie mogelijk.

 

Kinderen en platvoeten

De meeste kinderen tot een leeftijd van 2 jaar hebben platvoeten. Dit valt bij baby’s extra op, doordat ze vaak mollige voeten hebben, waarbij ter hoogte van het lengtegewelf veel onderhuids vetweefsel aanwezig is. Op de leeftijd van twee tot vijf jaar komt de soepele platvoet voor. De meeste soepele platvoeten corrigeren spontaan voor het 7e levensjaar. 
In uitzonderlijke gevallen is er sprake van een stugge platvoet. In tegenstelling tot de soepele platvoet, corrigeert de stugge platvoet zichzelf niet bij het afhang van de voeten of bij het staan op de tenen. De binnenzijde van de voet wordt niet hol, maar blijft plat.  

 

Hoe ontstaan platvoeten bij kinderen?

Een soepele platvoet wordt in de regel veroorzaakt door slapte van de gewrichtsbanden. Bij belasting zakt de voetboog daardoor richting de grond. Bij afhangende voeten of bij het staan op de tenen corrigeert de voetboog zichzelf.  Een stugge platvoet wordt veroorzaakt door een abnormale benige overbrugging tussen de voetwortelbeenderen, ook wel een tarsale coalitie genoemd.
 

Klachten platvoeten

  • Doorgezakte voeten, platte voeten, of naar binnen staande voeten;
  • Blaren aan binnenzijde voeten;
  • Pijn in voeten en/of benen
  • Niet leuk vinden om te lopen, getild willen worden, in de buggy willen;
  • Niet goed, raar of mank lopen;
  • Snel moe en krampen in onderbenen;
  • Veel vallen en struikelt en onhandig zijn;
  • X-benen;
  • Binnenzijde schoenen worden kapot gelopen.

 

Behandelen platvoet

Tijdens de groei zijn de voeten van kinderen veelal soepel en vaak zakken de voeten wat door in stand of bij het gaan. Dit hoeft echter geen probleem te zijn. Pas als er ook klachten of extreme standsafwijkingen optreden, is het verstandig om naar de podotherapeut te gaan. Bij verdenking op een stugge platvoer, kan de podotherapeut een echo maken en evt. voor röntgenopnamen. 


Een behandeling door de podotherapeut kan bestaan uit corrigerende podotherapeutische zolen, spierversterkende oefeningen en/of een schoen- en veteradvies. Zo nodig ook een verwijzing voor oefentherapie Mensendieck, Cesar of kinderfysiotherapie.
 

 

Het resultaat

Het te verwachten resultaat is pijnvrij, afhankelijk van hoe verstijfd de gewrichten zijn, blijft de platvoet al dan niet bestaan. Een platvoet is alleen (deels) corrigeerbaar als de afwijkingen nog niet structureel zijn.

platvoet kind

Anderen bekeken ook: