5 wielrentips voor de ultieme fietszomer

1. Acclimatiseer voorafgaand aan de wielertraining

Wist je dat jij je thuis al kunt voorbereiden op een wielertraining in de zomer? Dit doe je door de airco in huis uit te zetten en eventueel de verwarming te verhogen. Als je vaak wisselt van een koude ruimte binnen naar de warmte buiten, kan de hitte namelijk behoorlijk hard aanvoelen. Hierdoor ervaar je al een zwaar en benauwd gevoel voordat je überhaupt de eerste kilometers hebt gemaakt. Daarnaast is het aan te raden een lange rit voor te bereiden. Dit doe je door een paar weken voor de geplande lange rit een aantal korte ritten te maken.  Zo bouw je langzaam de lange rit op en is het lichaam gewend aan de afstand en de warme omgeving.

 

2. Drink voldoende en smeer je regelmatig in

Het is verstandig om tijdens de fietsrit in de zomer minimaal 2 bidons van 750ml mee te nemen: één gevuld met water, de andere met sportdrank, zodat het verlies van zouten ook kan worden aangevuld.

 

3. Draag lichte kleding

Dit betekent lichtgewicht kleding die voldoende zweet absorbeert en de huid voldoende ventileert. Kies daarom voor een fietsshirt met gaas en een ritssluiting in de volledige lengte. Het gaas laat voldoende lucht door en het fietsshirt kan met een lange rits daar waar nodig eenvoudig worden uitgetrokken.

4. Vergeet niet te eten

Door de warmte wordt jouw eetbehoefte immers vaak onderdrukt, waardoor veel mensen tijdens hun fietstocht vergeten te eten. Eet daarom tijdens de rit koolhydraatrijke snacks, zoals bananen, noten of een energiereep.

 

5. Doe rustig aan tijdens je wielertraining, maar blijf uit de grijze zone

Het klinkt wellicht gek als je gaat sporten, maar het is verstandig rustiger aan te doen tijdens je wielertraining. Wanneer je recreatief gaat wielrennen, probeer een constant tempo aan te houden, een paar heuvels te vermijden en regelmatig pauzes te nemen. Op deze manier heeft het lichaam voldoende energie om je tijdens jouw fietstocht in de hitte te helpen. Uiteindelijk doe je de meeste van je trainingen in de grijze zone – niet zwaar genoeg om te groeien en niet makkelijk genoeg om het herstel te bevorderen. Nu is af en toe zo’n training niet erg, maar als je te veel van dergelijke trainingen afwerkt, leidt dat tot stagnatie. Maak genoeg makkelijke herstelritten. Daar mag best een klim in zitten, maar ga niet in het rood fietsen en probeer niet iedereen die je voorbijgaat bij te houden. Geef echter des te meer tijdens je intervaltrainingen.

Meer informatie over het wielrenonderzoek? En wat onze wielerexpert voor je kan doen? Bekijk de wielrenpagina. 

Wielren podotherapie

 

Anderen bekeken ook:

werken bij RondOm?

Meewerken aan het verbeteren van iemands leven met behulp van podotherapie?

Kom werken bij RondOm! Bekijk onze vacatures en solliciteer direct.