Plan een online afspraak via de blauwe button rechtsonder. Meer info
Hoe houd ik mijn voeten gezond?
Onze voeten hebben het soms zwaar te verduren, we gebruiken ze ten slotte elke dag! Toch wordt het verzorgen van de voeten vaak vergeten. Meestal ondernemen we pas actie als je pijn voelt. Doordat het gevoel in de voeten van diabetespatiënten vaak verminderd is, kunnen er zonder dat ze het doorhebben drukplekken en slecht genezende wonden ontstaan. Lees hier hoe je je voeten goed kunt verzorgen.
Dagelijkse voetcontrole via app
Om wonden aan de voeten en andere voetproblemen te voorkomen, is het voor mensen met diabetes belangrijk om een dagelijkse voetcontrole uit te voeren. Om je hierbij te helpen, hebben we de Diabetes Voetencheck app bedacht. Via deze gratis app motiveren en begeleiden we je bij het dagelijks controleren en verzorgen van de voeten. Dit gebeurt onder andere via instructiefilmpjes, interactieve vragen en het uploaden van foto´s van je voeten. Onze podotherapeuten monitoren hetgeen wat je invult in de app en nemen contact met je op wanneer hij/zij ziet dat dit nodig is. Iedereen kan de app gratis downloaden voor mobiel of tablet in de App Store of via de Google-Play Store.
Eelt
Als er op de huid veel druk of wrijving ontstaat, kan ons lichaam eelt aanmaken. Een dunne egale laag eelt is over het algemeen een goede bescherming voor de huidlaag die eronder ligt en hoeft geen problemen te geven. Maar wordt eelt plaatselijk heel dik of zit eelt op plekken waar de huid heel kwetsbaar is, zoals bijvoorbeeld op of tussen de tenen, dan spreken we niet meer van gezond eelt. Er kan een likdoorn, eksteroog of een wond onder de eeltlaag ontstaan.
Als je een verminderd gevoel aan de voeten hebt, zul je dit soort wonden niet snel opmerken, omdat deze bedekt wordt door de laag eelt. Vaak kun je wel een verkleuring in het eelt zien. Mocht je dit zien, laat dit dan altijd even goed controleren. Hoe eerder het eelt verwijdert wordt en de plek of wond behandeld wordt, hoe minder erg de gevolgen zijn. Heb je eeltvorming en twijfel je of je een behandeling nodig hebt? Download de Diabetes Voetencheck app en maak een foto van de plek. Eén van onze podotherapeuten zal contact met je opnemen als een behandeling nodig is.
Droge huid
Een droge huid kan veroorzaakt worden door voetenbadjes, warm douchen en zeep. Het kan ook het gevolg zijn van het minder werken van de zenuwen door de diabetes. Een droge huid is minder flexibel en er kunnen makkelijk kleine kloofjes ontstaan, soms zelfs zo klein dat je ze niet kan zien. In die kleine kloofjes kunnen bacteriën en schimmels makkelijk hun gang gaan, waardoor huidinfecties op kunnen treden. Ook kunnen er grote kloven ontstaan. Dit zien we vaak aan de hielen, zeker als er veel gelopen wordt op slippers of sandalen. De huid schuurt dan meer dan bij het dragen van dichte schoenen. Aan deze grote kloven kunnen wondjes ontstaan. Dit kan erg pijnlijk en ook gevaarlijk zijn. Heb je last van kloven door een droge huid en twijfel je of je een behandeling nodig hebt? Download de Diabetes Voetencheck app en maak een foto van de kloven. Eén van onze podotherapeuten zal contact met je opnemen als een behandeling nodig is.
Een droge huid voorkomen? Neem geen voetenbadjes, gebruik bij voorkeur geen zeep of een milde zeep, douche niet te warm en loop op dichte schoenen. Smeer bij een erg droge huid je voeten ’s avonds in voor het slapen gaan met een vette zalf of crème met 10% ureum. Smeer niet tussen de tenen om verweking en nare schimmelinfecties te voorkomen.
Blaren
Een blaar wordt veroorzaakt door wrijving. Dit kan gebeuren bij een schoen die ergens irriteert, maar ook door het dragen van verkeerde sokken. Zorg er altijd voor dat er geen voelbare naden in je schoenen zitten en draag bij voorkeur naadloze wandel- of diabetessokken. Heb je toch een blaar op de voet? Prik een blaar nooit zelf open. Laat dit altijd behandelen door een podotherapeut.
Afspraak maken bij de podotherapeut
Als je een afspraak bij één van onze podotherapeuten maakt, wordt er een podotherapeutisch onderzoek uitgevoerd. Hierbij wordt er o.a. gekeken naar eventueel aanwezige droge huid, eelt en blaren. Ook wordt er gekeken naar eventuele standsafwijkingen en wordt het looppatroon onderzocht door middel van een drukmeetanalyse. Maak hier een afspraak bij één van onze 220 vestigingen in Nederland.
Anderen bekeken ook:
Diabetes Voetencheck app
We hebben een app ontwikkeld om diabetespatiënten te monitoren op de juiste zelfzorg voor de voeten...