Veelgestelde vragen reuma

Onze podotherapeuten krijgen regelmatig vragen over reuma. Bekijk hier de meest gestelde vragen en onze antwoorden daarop.

Pijn in de voeten komt vaak voor bij mensen met reuma, zo'n 70-80% van de reumapatiënten heeft te maken met voetklachten. Door reuma kan er pijn en stijfheid in de voeten ontstaan. Dit wordt vaak veroorzaakt door bijvoorbeeld opgezwollen gewrichten, standsafwijkingen of vergroeiingen in de voeten. Pijn kan ook ontstaan door een veranderde drukverdeling onder de voeten  of kwetsbare huid en nagels. De podotherapeut kan de pijn verlichten door verschillende behandelingen uit te voeren.

 

 

Mensen met reuma hebben vaak last van hun voeten. Ook als uw medicijnen goed werken kunt u klachten aan de voeten hebben. Extra aandacht voor uw voeten en schoenen (door de podotherapeut) is dus geen overbodige luxe. 

Tijdens ons leven gebruiken we ons lichaam; hierdoor treedt er slijtage op aan de gewrichten en het kraakbeen. Als deze slijtage passend is bij de leeftijd en het gebruik is dit een normaal proces. Artrose kan in ergere mate voorkomen en valt onder reuma. Dit kan komen door erfelijke aanleg, vroeger opgelopen blessures, overgewicht, langdurige zware belasting van de gewrichten door zwaar lichamelijk werk of te intensief sporen, of komen door andere ziekten van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, jicht en pseudojicht. U kunt artrose krijgen in één gewricht of in meerdere gewrichten. De heupen, knieën, nek, onderrug, duim, vingers en de grote teen zijn de meest voorkomende gewrichten die aangedaan worden.

Voetproblemen  bij reuma ontstaan o.a. door opgezwollen gewrichten, vergroeiingen en standsafwijkingen in de voeten. Ook kan pijn ontstaan door een veranderde drukverdeling of kwetsbare huid en nagels. Om klachten te voorkomen is het belangrijk dat de juiste en goed passende schoenen draagt.

Als u schoenen draagt die niet goed zitten, bestaat de kans dat u door wrijving of beknelling  last krijgt van blaren, wondjes of zelfs infecties. De podotherapeut kan u adviseren welke schoenen het beste bij uw voeten passen.

Vijlen of frezen op de huid geeft mechanische stress en dit triggert de psoriasis. Dat wil zeggen dat het wegvijlen en frezen van eelt er juist voor zorgt dat dit harder zal gaan groeien en de problemen alleen maar erger worden. Eelt weghalen met een mesje bij een pedicure of podotherapeut kan dan weer wel, omdat dit geen mechanische stres veroorzaakt en de psoriasis niet verergerd. 
 

Op onze website vindt u vooral veel informatie over reuma in de onderste extremiteiten, zoals uw voeten. Voor meer informatie over reuma in de rest van uw lichaam en leven met reuma, verwijzen we u door naar de website onze partner ReumaZorg Nederland.