Wat is jicht?

Jicht is een ontsteking in een gewricht, meestal het grote teen gewricht of elders in de voet, of in andere weefsels zoals huid, slijmbeurzen, pezen en spieren door afscheiding van urinezuurkristallen. Deze ontsteking kan op verschillende plaatsen van het lichaam tot uiting komen en (acute) pijn veroorzaken. Het gewricht wordt dik, rood en warm. Medicijnen kunnen de ontsteking en de pijn verminderen. Het doet met name pijn wanneer het gewricht belast wordt. Soms kunt u ook last heben van nachtelijke pijn. De reguliere behandeling is vaak gericht op het bestrijden van de symptomen. Een bepaalde levensstijl en voeding hebben invloed op het ontstaan van jicht.

 

Jicht oorzaak

Jicht wordt veroorzaakt door het onvermogen van het lichaam om overmatig urinezuur af te voeren via de nieren, waardoor verzuring optreedt (hyperuricemie). Overtollige urinezuur moet worden geneutraliseerd om de zuurgraad van het bloed, de ph-waarde, constant te houden. Normaal gesproken worden het urinezuur geneutraliseerd via een reactie met het stofje natriumbicarbonaat in het bloed. Maar als dit niet voldoende in het bloedplasma aanwezig is, gaat het lichaam over tot een ander mechanisme om het urinezuur te neutraliseren. Het urinezuur wordt dan omgezet in een vaste vorm, namelijk urinezuurkristallen.

 

Urinezuurkristallen

Deze hebben geen invloed meer op de zuurgraad van het bloed. De zuurgraad van het bloed is hiermee weer in evenwicht. De gevormde urinezuurkristallen kunnen nu neerslaan op de gewrichten en andere weefsels, waarna het lichaam reageert met een hevige en zeer pijnlijke ontstekingsreactie; er ontstaat een jichtaanval.

 

Verhoogd urinezuur in het bloed kan ontstaan door:

  • Stress, chronisch alcoholgebruik of door cytostatica.
  • Een verhoogde celafbraak in het lichaam door bijvoorbeeld tumoren, psoriasis en zwaarlijvigheid.
  • Purinerijke voeding die bestaat uit rood- en orgaanvlees, bepaalde vissoorten zoals ansjovis, sardines, mosselen en kreeft, gevogelte, wild en peulvruchten.

Jicht en voeten

Komt u bij de podotherapeut met reumatische klachten in de voeten, dan kan hij/zij deze verhelpen en/of voorkomen door: 

 

  • Voetoefeningen: onbelaste voetoefeningen om direct na de jichtaanval verstijving en verkrampingen te voorkomen.
  • Goed schoenadvies
  • Podotherapeutische zolen: zorgen zonder dat aangedane teengewrichten minder belast worden waardoor klachten verminderen, evt. verstijven van de zool meestal t.h.v.de grote teen. Jicht kan ook voorkomen in het enkelgewricht dan is soms een hakverhoging nodig om versnelde afwikkeling in het enkelgewricht te verkrijgen.
  • Voetverzorging: voeten goed afdrogen, ook tussen de tenen. Nagels recht (laten) afknippen en de voeten dagelijks insmeren met crème. 

 

 

Medicatie jicht

  • Colchicine bij jichtEr zijn diverse manieren om jicht te behandelen. Bij een aanval wordt vaak het medicijn colchicine door de arts voorgeschreven.
  • Allopurinol bij jichtAls het urinezuurgehalte structureel erg hoog blijft, dan kan de arts het medicijn allopurinol voorschrijven. Allopurionol heeft als doel de urinezuurproductie te remmen. Helaas zijn deze medicijnen slechts symptoombestrijders met soms vervelende bijwerkingen.

jicht pijn

Anderen bekeken ook: