Wat is reumatoïde artritis (RA)?

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte die gekenmerkt wordt door (chronische)ontsteking van de gewrichten. Bij een gewrichtsontsteking wordt het slijmvlieslaagje in het gewricht dikker en gaat extra gewrichtsvocht produceren waardoor er uitstulpingen gevormd worden (de zogeheten reumaknobbels).

 

Hoe ontstaat reumatoïde artritis?

De oorzaak van reumatoÏde artritis is nog onbekend. Het afweersysteem keert zich tegen zijn eigen lichaam, maar de reden hiervan is onbekend. Het is geen erfelijke ziekte, maar er zijn wel aanwijzingen dat erfelijke factoren meer kans geven op het ontstaan van reumatoÏde artritis. Verder zijn er buiten het erfelijke aspect ook nog omliggende factoren die een negatieve invloed kunnen hebben zoals bijvoorbeeld roken.

 

Welke klachten bij reumatoïde artritis?

Mensen met reumatoÏde artritis hebben voornamelijk last van zwelling en pijn van de gewrichten en ochtendstijfheid. Vaak gaat dit ook gepaard met voetklachten. Heel typerend bij reumatoÏde artritisis dat er bij de gewrichten in de voet knobbels en scheefstand gaat ontstaan. Veel voorkomend is een scheefstand van de grote teen met bijhorende knobbel, genaamd hallux abdcuto valgus (HAV), hamertenen en klauwtenen. Naarmate de stand van de voeten gaat veranderen gaat men ook een ander looppatroon ontwikkelen. Hierdoor gaat er een verhoogde druk ontstaan op bepaalde plaatsen op de voet en gaat men meer eeltvorming creëren wat ook resulteert in pijnklachten.

Veel voorvoetklachten bij reumatoÏde artritis

Een ander veel voorkomende klacht die gepaard gaat met reumatoÏde artritis zijn de voorvoetklachten, de regio bal van de voet wordt tijdens het lopen voortdurend belast waardoor de teengewrichten sneller geïrriteerd kunnen raken. Deze klachten komen voort uit een afwijkend gangbeeld, afwijkende voet- en of teenstand en daarom is het belangrijk om te zorgen dat de voeten tijdig behandeld worden. Dit kan enerzijds door het dragen van goed ruim, stevig schoeisel of door middel van een podotherapeutische zool waarmee de druk op de voetgewrichten gereduceerd wordt. Ook pedicures kunnen hierin een belangrijke rol spelen door het eelt op de voeten onder controle te houden.

 

Hoe verloopt reumatoïde artritis?

ReumatoÏde artritis kent een heel wisselend verloop. Er zijn periodes waar de klachten van de gewrichtsontsteking erg aanwezig kunnen zijn, maar ook periodes waar de klachten minder opspelen. Het is de bedoeling om de ontstekingen in de gewrichten zo goed mogelijk aan te pakken net als het reduceren van de pijnklachten door bijvoorbeeld drukvermindering op de gewrichten. Bij sommigen kan het leiden tot gewrichtsmisvorming. In een verdere fase kan het bot en kraakbeen ook beschadigd worden. Ook op spieren en pezen kunnen uiteindelijk ontstekingen ontstaan met een verminderde bewegingsfunctie tot gevolg. Tevens kan het ook het risico verhogen op andere aandoeningen. Ten gevolge van ontsteking en zwelling rondom de gewrichten kan een verhoogde druk op zenuwen ontstaan. Ook heb je een vergroot risico op hart- en vaatziekten doordat gewrichtsontstekingen aderverkalking kan veroorzaken en door gebruik van medicatie je een verhoogd suikergehalte in het bloed krijgt.

reuma

Anderen bekeken ook: