Diabetes voetonderzoek en behandelmogelijkheden

Behandelmogelijkheden

Een diabetes voetonderzoek bestaat uit verschillende onderdelen. Een onderzoek gaat als volgt:

 

1. Voetonderzoek

Allereerst vraagt een podotherapeut naar uw relevante persoonlijke gegevens. Hierbij neemt hij/zij klachtgerichte informatie af (anamnese). Kort daarna zal er een voetonderzoek uitgevoerd worden. Er wordt gelet op standsafwijkingen van voeten, benen en rug bij de staande en zittende patiënt en op eventuele afwijkingen aan de huid en/of nagels. Wanneer de podotherapeut dit heeft geanalyseerd, palpeert hij/zij de anatomische structuren.

 

Onderzoek

 

2. Loopanalyse

Het is natuurlijk ook belangrijk om een kijkje te nemen naar uw looppatroon. Hierbij wordt gekeken naar het totaalbeeld van het lopen, zoals naar de afwikkeling van de voet, de bewegingsuitslag in de knie, heup en romp. De beoordeling vindt meestal plaats op grond van de ‘klinische blik’ van de podotherapeut. Indien nodig wordt er een musculoskeletal ultrasound (echo) onderzoek gedaan.

 

3. Drukmeetanalyse

Met de drukmeetplaat maakt de podotherapeut een afdruk van uw voeten. De opname van de afdruk op het computerscherm kunnen we bekijken en digitaal registreren. Wanneer u over de plaat heen loopt, kijkt de podotherapeut hoe de afwikkeling verloopt en hoeveel stabiliteit er is. Hiermee wordt duidelijk waar klachten mogelijk vandaan komen en kunnen onze patiënten geholpen worden.

 

4. Schoen- en sokonderzoek

Bij het schoenonderzoek wordt gekeken naar uw sokken  (huis)schoenen. Past uw schoen echt bij uw voet of veroorzaakt deze juist een drukplek?  Vaak zijn slecht passende schoenen en te dikke naden in sokken de oorzaak van voetproblemen zoals wonden.
 

5. Persoonlijk behandelplan

De podotherapeut heeft tijdens het diabetes voetonderzoek gekeken of het mogelijk is om risico’s aan uw voeten te verminderen. HIj of zij bepaalt of u medisch noodzakelijke voetzorg nodig heeft en in welke mate. Hierbij stelt hij/zij een persoonlijk behandelplan op waarin diverse onderzoeken en behandelingen afgestemd worden op uw voeten.

De behandelplannen zijn per patiënt verschillend en afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek. Het behandelplan is altijd gericht op het voorkomen van wonden die kunnen leiden tot amputaties. De podotherapeut geeft in het behandelplan aan hoe vaak u opgeroepen wordt voor een uitgebreid onderzoek, een controle consult of een behandeling, welke zorg nodig is en wie u deze zorg zal bieden.

 

Behandelmogelijkheden

Afhankelijk van uw klachten of risicoplekken kan een behandeling onder andere bestaan uit:

 

Preventief wondconsult

Iedereen kan te maken krijgen met een wond(je) aan de voet. Als diabetespatiënt moet u extra aandacht geven aan wondjes. Een klein wondje kan namelijk  een groot probleem worden als deze niet wil genezen. Maar wat doet u nou het beste met een wondje? Wat is een normale wondgenezing en wanneer weet u als een wondje niet normaal geneest? Welke kleuren kan een wond hebben en wat zegt dit over de wondgenezing? Wanneer trekt u aan de bel bij de huisarts of podotherapeut? Op deze vragen en meer wordt antwoord gegeven tijdens het preventief wondconsult. Zo weet u waar u aan toe bent en kunt u zelf al de juiste keuzes maken en de kans op een snellere genezing bevorderen.

 

Zelfeducatie

Wondjes aan de voeten ontstaan niet zomaar, meestal vertelt uw huid u vooraf dat er iets te gebeuren staat. Door elke dag de voeten grondig te inspecteren (ook tussen de tenen, hielen en onderzijde van de voet) spoort u drukplekjes of (beginnende) wondjes snel op. Zo kunt u samen met de podotherapeut op tijd actie ondernemen, waardoor grotere problemen vaak uit blijven.

Daarnaast is het ook belangrijk dat u als patiënt bepaalde te weten komt, zoals: waar op te letten bij het kopen van schoenen, welke crème of zalf het beste is voor uw voeten en hoe kunnen voeten veranderen door diabetes.

 

Stabilometriemeting / valrisico

Als gevolg van het minder goed werken van de diepe zenuwvezel kan u problemen krijgen met uw evenwicht. U krijgt niet meer goed door wat de stand is van uw voeten, waardoor u zich minder snel kan aanpassen als u bijvoorbeeld op een scheve stoeptegel staat. Daarnaast veranderen de voeten bij diabetes vaak ook van stand, wat een onbalans met zich kan meebrengen. Hierdoor wordt de kans op vallen groter. Door het tijdig opsporen van een verhoogd valrisico, kunt u samen met de podotherapeut verbetering aanbrengen op bepaalde vlakken. Hierbij kunt u denken aan goede, stabiele (huis)schoenen, maar ook aan ’s nachts een lampje aanzetten als u naar het toilet gaat.Zool of teenstukjes en vilttherapie

Om uw voet te ontlasten of de voetstand te corrigeren kunnen wij podotherapeutische zolen en teenstukjes (ortheses) aanmeten. Om drukplekken accuut drukvrij te leggen, kan de podotherapeut een vilttherapie toepassen. Hierbij wordt vilt geplakt rond de gevoelige plek. Deze therapie kan vooraf gaan aan definitieve therapie, zoals een orthese of steunzolen.

 

Schoenadvies

U kijkt samen met de podotherapeut naar de schoenen die u draagt. Wij adviseren u waar u op moet letten bij het kopen van nieuwe schoenen. Tevens kan er advies gegeven worden over het type sokken of de wijze van het veteren van de schoenen. Klik hier en lees meer.Instrumentele behandeling

Bij een instrumentele behandeling worden bijvoorbeeld likdoorns en eeltplekken verwijdert of ingegroeide teennagels behandeld. Klik hier en lees meer.