Ernstige complicatie diabetes

Een ernstige complicatie als gevolg van de diabetes is een diabetische wond, deze wonden genezen slechter dan niet-diabetische wonden doordat er onder andere een verslechterde doorbloeding is en er standsafwijkingen aanwezig zijn waardoor er overdruk op de desbetreffende locatie van de wond aanwezig is. Er zijn verschillende soorten diabetische wonden; de podotherapeut gaat na welke soort diabetische wond u heeft en stelt daarvoor een behandeling op. 

 

Wanneer naar de podotherapeut...

U kunt worden doorgestuurd naar een podotherapeut bij verschillende fases/gradaties van wonden die niet binnen 2 weken enige genezen vertonen. U zal worden doorgestuurd naar een podotherapeut wanneer de wond gesignaleerd is. Wanneer de wond erg diep gelegen is of wanneer er een zeer slechte doorbloeding aanwezig is, wordt u doorverwezen naar een voetenpoli binnen het ziekenhuis. Binnen een voetenpoli werken verschillende disciplines met elkaar samen en kan er een gerichtere wondbehandeling plaatsvinden. 

Pijn ervaart u wanneer er ontstekingsverschijnselen optreden zoals koorts, roodheid en/of een warme voet/een warme plek op de voet. 

 

 

Een behandeling

De behandeling bestaat het schoonmaken van de wond, het verwijderen van het eelt rondom/op de wond en het verwijderen van dode huid totdat gezonde huid zichtbaar is. Daarbij wordt onderzocht wat de oorzaak van het ontstaan van de wond is en de oorzaak zal worden weggenomen voor zover dat vanuit de podotherapie mogelijk is. Tevens wordt er een anti-druk-verband aangelegd om de wond te ontlasten. Ook zullen ontlastende podotherapeutische zolen worden aangemeten en zal er schoenadvies worden gegeven met betrekking tot het verminderen van de druk op de diabetische wond. 
Daarnaast zal de podotherapeut uitleggen wat het belang is bij een goede bloedsuikerregeling en dat therapietrouw wat betreft de wondverzorging en het opvolgen van schoenadvies en leefregels van belang zijn. 

Het te verwachten resultaat bij beginnende diabetische wonden en bij een goede doorbloeding is goed. Het resultaat is slechter naarmate de ernst van de diabetische wond toeneemt en wanneer er complicaties optreden. Wanneer u een diabetische wond heeft gehad, is er een groter risico op het krijgen van meer diabetische wonden. Meerdere controles zijn noodzakelijk om risico’s voor nieuwe diabetische wonden vroegtijdig in kaart te brengen en de therapie erop aan te passen.