Dikke voeten door de hitte? 'Koud voetenbadje werkt averechts'

Heb jij met deze hitte af en toe ook het gevoel dat je voeten te beginnen te lijken op die van een olifant? Je bent niet de enige. Door de warmte kunnen voeten dikker worden, het goede nieuws is dat je er wel wat tegen kunt doen.

Dikke handen en voeten

Zitten jouw ringen ineens wat strakker? En wil je slipper niet meer zo vlot aan? Door de warmte kunnen handen en voeten dikker worden.Lotte Haverkorn podotherapeut bij RondOm Podotherapeuten legt uit hoe dat kan. "Dikke voeten ontstaan doordat bloedvaten wat meer open gaan staan door het warme weer. Er stroomt daardoor wat meer bloed naar je handen en voeten. Door het natuurlijke zwaartepunt blijft er in de voeten wat meer vocht hangen."

Doordat er meer vocht in de voeten zit zwellen ze wat op. Om te voorkomen dat je er last van krijgt is het volgens Haverkorn goed om je voeten te blijven bewegen. "Omdat het warm is bewegen we wat minder. Simpelweg omdat het te warm is. Maar doordat we minder bewegen heb een verminderde werking van de spierpomp in je benen en wordt er minder bloed omhoog gepompt."

 

Kuiten aanspannen

Het is belangrijk daarom om te blijven bewegen, dat kan prima door thuis of achter je bureau wat oefeningen te doen. "Je kunt bijvoorbeeld even gaan staan en van je hakken op je tenen komen staan en weer terug. Dan span je je kuitspieren aan. Dit kun je ook zittend achter je bureau doen door even op je tenen te komen en weer terug."

Koud voetenbadje

En denk je nu: 'ik wil niet bewegen, ik neem wel een koud voetenbadje'. Dat lijkt slim maar dat is het niet. "Door de kou van een voetenbadje gaan je bloedvaten weer dicht. Je voeten worden dan wel koud, maar je lichaam gaat proberen om je voeten weer op te warmen." Daardoor wordt er nog meer bloed naar je voeten gepompt en kan het zelfs een averechts effect hebben.

 

Niet teveel zout

Volgens Haverkorn helpt het ook om niet te zout te eten, want zout zorgt ervoor dat je meer vocht vasthoudt. "Als je dit allemaal geprobeerd hebt en je hebt nog steeds last van dikke voeten, ook wanneer het niet zo warm is dan kan er misschien onderliggend iets anders de oorzaak zijn. Bijvoorbeeld  trombose, hartfalen, spataderen of lymfe-oedeem. Neem in dat geval contact op met je huisarts."

voetenbadje

Anderen bekeken ook:

werken bij RondOm?

Meewerken aan het verbeteren van iemands leven met behulp van podotherapie?

Kom werken bij RondOm! Bekijk onze vacatures en solliciteer direct.