Veelgestelde vragen RondOm Podologen

Bekijk hier de meest gestelde vragen en onze antwoorden daarop.

RondOm Podotherapeuten is van oorsprong een Nederlands bedrijf en heeft in 2022 haar praktijken uitgebreid in België. In Nederland is de bedrijfsnaam van de praktijk RondOm Podotherapeuten en in België is dit RondOm Podologen. In België wordt de podotherapeut, een podoloog genoemd. 

Wij vinden het belangrijk om goede communicatie te hebben met andere zorgverleners en hebben daarom een speciale overleglijn ingesteld. U kunt het speciaal hiervoor ingestelde nummer 088-1180555 bellen en uw vraag bespreken met de secretaresse die dan indien mogelijk uw telefoontje doorverbindt naar een podotherapeut of een notitie maakt zodat u later teruggebeld wordt.

In onderstaande gevallen hebben patiënten een doorverwijzing nodig:

  • In het geval van diabetes (wanneer er een SIMS classificatie moet worden vastgesteld bijv.)
  • Bij oncologische patiënten

Indien u niet tevreden bent over de organisatie of over uw podoloog, dan kunt u dit uiteraard kenbaar maken. Wij zullen dan proberen de klacht samen met u op te lossen. U kunt uw eventuele klacht sturen naar: service@rondompodotherapeuten.nl.

De podologische zolen worden op de lengtemaat van uw voeten gemaakt. Soms kan het wellicht zijn dat de lengte net iets langer is dan uw schoenmaat. Van het voorblad van de zool zou een aantal millimeter afgeknipt mogen worden, zodat de zool beter in de schoen past. Daarnaast is het handig als het voetbed uit de schoen gehaald kan worden, zodat de inlegzool daarvoor in de plaats gelegd kan worden. Dit scheelt ruimte in uw schoenen. Wanneer u moeite heeft met het vinden van juiste schoenen, kan wellicht een schoenconsulent een oplossing bieden. 

Ja, u kunt hiermee sporten. Het is wel van belang dat u eerst in uw dagelijks leven gewend bent aan de zolen, voordat u ze ook met het sporten gaat gebruiken. Sommige sportschoenen, bijvoorbeeld hardloopschoenen met een anti-pronatieblok, hebben aan de binnenzijde van de zool een extra versteviging. Het is daarom verstandig om bij het eerste bezoek bij de podotherapeut ook uw sportschoeisel mee te nemen, zodat de (zool)therapie goed afgestemd kan worden.

Het ontstaan van kloven komt meestal door het dragen van slippers of schoenen met open hielen. Deze kloven ontstaan vaak in het eelt aan de rand van de hielen. In deze gevallen moet eerst het eelt verwijderd. Dit kunt u zelf doen met een eeltvijl die bij alle drogisterijen te koop is. Vervolgens wrijft u de hielen elke avond in met een antiklovencrème. Is dit niet afdoende, dan kan het overmatige eelt verwijderd worden door een pedicure. Als de klachten alsnog aanhouden, bieden podotherapeutische zolen mogelijk uitkomst.

De eerste keer dat u bij een podoloog komt, wordt er met behulp van klinische kennis, indien nodig inzet van de nieuwste hightech apparatuur, zoals drukmeetplaten of echografie, een onderzoek verricht naar de oorzaak van de klachten. Aan de hand van de verkregen gegevens, wordt er door de podotherapeut een behandeling voorgesteld, welke na overleg met u, kan worden gestart. Meer informatie over het onderzoek, behandeling en werkwijze.

Wij hechten veel waarde aan de relatie die u met uw zorgverlener heeft. Wij proberen er dan ook voor te zorgen dat u altijd een vaste behandelaar krijgt. Het kan echter voorkomen dat u, door ziekte of afwezigheid van een podoloog, een andere (tijdelijke) behandelaar krijgt. Dit doen wij alleen zodat er niet in uw planning geschoven hoeft te worden. Deze podoloog beschikt over al uw behandelinformatie en geeft u dezelfde kwalitatieve zorg als uw vaste podoloog. Ook in acute spoedsituaties kan er, in overleg met u, worden gekozen voor een andere behandelaar, omdat deze eerder tijd voor u heeft.

Een podoloog behandelt mensen met voetklachten en klachten die voortkomen uit een afwijkende voetstand en/of looppatroon. Een voetverzorg(st)er of een pedicure verzorgt en verwent uw voeten door bijvoorbeeld eelt te verwijderen en nagels te knippen. Er zijn ook pedicures die gespecialiseerd zijn in het behandelen van voeten van mensen met diabetes mellitus of reuma. Een podoloog verzorgt de voeten niet, maar zoekt naar de oorzaak van de pijn en komt vervolgens met een oplossende behandeling.

Na het eerste onderzoek bij de podoloog, zal de controle ongeveer na 6 weken plaatsvinden. Wanneer er geen klachten aanwezig zijn en het dragen van de zolen goed gaat, adviseren wij een jaarlijkse controle. Hierbij wordt bijvoorbeeld de steun van de podologische zool opnieuw gecontroleerd. Als het mogelijk is wordt er eventueel een extra ondersteuning bijgeplaatst, wanneer dit nodig mocht zijn. Bij klachten of bijzonderheden adviseren wij u om eerder een afspraak te maken.

Nagels kunnen het best recht worden afgeknipt. Eventuele scherpe hoekjes kunnen iets worden bijgevijld. De kans op het 'ingroeien' van de nagel is op deze manier het kleinst.

De oorzaak van een likdoorn is wrijving en overdruk. Zolang deze wrijving en overdruk niet opgeheven worden, zal een likdoorn weer terug komen. Een podoloog kan de oorzaak opsporen en de overdruk met behulp van een hulpmiddel opheffen. Deze podologische hulpmiddelen bestaan uit een podologische zool, een orthese, een drukverdeling of een nagelbeugel. Welke wordt gebruikt is afhankelijk van waar de likdoorn zich bevindt. Door de overdruk weg te nemen komt de likdoorn niet of in ieder geval minder snel terug. Of de likdoorn terugkeert is daarbij ook afhankelijk van uw schoenkeuze, hoe lang de likdoorn er al zit en van eventuele huidproblemen rond de likdoorn, zoals littekenweefsel. Als een pedicure de likdoorn niet helemaal kan verwijderen, kan de podoloog dit voor u doen.

De oorzaak van tintelingen en/of een doof gevoel is doorgaans een beklemming van een zenuw. Dit kan veroorzaakt worden door knellende schoenen, een afwijkende voetstand of een beknelde zenuw hoger in uw lichaam, bijvoorbeeld in uw rug. De oorzaak moet eerst worden vastgesteld d.m.v. een podologisch onderzoek. We kunnen de klacht vaak verhelpen door persoonlijk schoenadvies, een orthese en/of met podologische zolen.