Wat is een likdoorn?

Een likdoorn is hetzelfde als een eksteroog of eeltpit. Likdoorns zijn verdikte naar binnen groeiende (eelt)plekken van de huid die gevormd worden als reactie op extreme plaatselijke druk en wrijving.

 

Wat is een vaatzenuw likdoorn

Een vaatzenuw likdoorn (neurovasculair clavus) is een likdoorn waarbij de haarvaten (de kleine bloedvaten) en zenuwuiteinden zijn meegegroeid in de likdoorn. Een vaatzenuw likdoorn kan zeer pijnlijk zijn. Het doet met name pijn wanneer er loodrechte druk op de likdoorn wordt uitgevoerd, ook het verwijderen van het overmatige eelt kan zeer pijnlijk zijn. 

 

Ontstaan likdoorn

Eelt is meestal het gevolg van verkeerd bewegen van de voet. Bijvoorbeeld door een afwijkende voetstand of teenstand, maar ook als gevolg van andere klachten (knie-, heup-, rugklachten) waardoor er een ander looppatroon ontstaat, of ten gevolge van ziektebeelden zoals reuma. Verkeerd of slecht passende schoenen kunnen er eeltplekken tussen de tenen ontstaan.

 

Symptomen likdoorn

Overmatige eeltvorming kan verschillende klachten geven: uiteenlopend van branderigheid tot stekende pijn.

 

Podotherapie

Herhaaldelijk terugkerende likdoorns met pijnklachten tot gevolg, zijn een aanleiding om een pedicure of podotherapeut te bezoeken. De podotherapeut kan een aanvulling bieden met podotherapeutische zolen bij een verkeerde voetstand of looppatroon, of een siliconen orthese (teenstukje) bij verkeerde teenstand. Ook kan de podotherapeut schoenadvies geven.

Wrat onder voet

Voetwratten, ook wel verrucae plantaris genoemd, is een harde bloemkoolachtige en vast aanvoelend uitgroeisel van de huid. Ze komen zeer algemeen voor en zijn volledig goedaardig. Een wrat wordt veroorzaakt door een virus, afkomstig van de familie van de zogenaamde humane papilloma virussen (HPV´s). Wratten zijn besmettelijk. De tijd tussen besmetting en ontstaan van een wrat kan 3-6 maanden duren. Het virus kan zich verspreiden door huid-huid contact, vooral wanneer een wrat kapot is gekrabd. Hoe kunt u zelf een voetwrat verwijderen? U kunt wratten zelf behandelen met wratverwijderaar (verkrijgbaar bij drogist en apotheek) of laten behandelen door de huisarts met vloeibare stikstof. Deze behandelingen geven echter geen garantie dat de wrat verdwijnt. Eventueel kan een podotherapeut een drukontlastende zool maken bij pijnklachten.

 

Schoenentips likdoorn

  • Pas altijd beide schoenen in de winkel.
  • Let op dat er geen stiksels en naden op en in de schoen lopen over pijnlijke plekken op uw voet.
  • Zorg voor een juiste lengte- en breedtemaat.
  • Een dikke, stevige loopzool zorgt voor minder druk onder de bal van de voet, dus minder druk op de likdoorn of wrat.

 

Voetverzorgingstips likdoorn

  • Was uw voeten regelmatig met een milde zeep; dergelijke zeep zorgt ervoor dat de natuurlijke beschermlaag van de huid niet wordt aangetast.
  • Spoel na het wassen alle zeepresten goed weg en droog uw voeten af; in het bijzonder tussen de tenen.
  • Knip, peuter of snijd nooit zelf aan wratten, eelt of likdoorns; de kans op verwonding is groot.

likdoorn​​

Anderen bekeken ook: