Wat zijn X-benen?

X-benen, ook wel Genua Valga genoemd, is de term van een standsafwijking van de benen waarbij de benen in een X-stand staan. De knieën kantelen naar binnen toe zodat ze als het ware een X-vorm hebben. Heel vaak gaat dit ook gepaard met een afwijking in voetstand, zoals doorgezakte middenvoeten.

 

Hoe ontstaan X-benen?

Jonge kinderen van 2 tot 6 jaar hebben een natuurlijke X-stand van de benen. Meestal corrigeert deze stand zich vanzelf na het 6e jaar. Gebeurt dit niet of niet snel genoeg, dan kan er een behandeling nodig zijn. 
 

Symptomen X-benen

X-benen zijn te herkennen aan het naar binnen knikken van de knieën en het naar binnen zakken van de voeten. Een ‘’normale X-stand’’ geeft geen klachten. De standsafwijking van de benen zorgt ervoor dat er hogere trekkracht komt te staan op de pezen en spieren aan de binnenkant van de voet en knieën. Deze trekkracht ontstaat geleidelijk, waardoor de klachten pas later kunnen ontstaan. Klachten die het meest voorkomen zijn:

  • Pijnklachten in de voeten en benen
  • Groeipijnen
  • Snel vallen/struikelen
  • Moeite met lang lopen of rennen

 

Behandeling door de podotherapeut

Kinderen ouder dan 6-7 jaar met X-benen in combinatie met een forse standsafwijking van de voeten, bijvoorbeeld platvoeten, of bij klachten komen in aanmerking voor podotherapie. In de overige gevallen is er geen podotherapie nodig. De podotherapeut zal eerst onderzoeken of de stand van de benen ‘’normaal’’ is. Er wordt dan gekeken naar het looppatroon en de stand van de voeten, knieen en heupen ten opzichte van elkaar. Wordt de afwijkende beenstand veroorzaakt of versterkt door de voetstand, dan kunnen er podotherapeutische zolen worden vervaardigd.
Het te verwachten resultaat is dat er een betere belasting van de gewrichten van de onderste extremiteit zal plaatsvinden. Een blijvende correctie van de stand van de voeten en benen is sterk patiëntafhankelijk en dient bij iedere controle geëvalueerd te worden.
 

X-benen

Anderen bekeken ook: